Βραβείο 2014

Για τη χρονιά 2014 το βραβείο "Λουκία Ρικάκη" απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την ταινία «Λάμπουν στο Σκοτάδι»

Υπόθεση
Ο Μάικλ και ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι και πρώην περιστασιακοί εραστές, άφραγκοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ξαναβρίσκονται ύστερα από είκοσι χρόνια και αποφασίζουν να φτιάξουν την ζωή τους στην μετά Κατρίνα Νέα Ορλεάνη, πλάθοντας μικρές φιγούρες που πουλάνε στην αγορά. Κουβαλάνε και οι δύο ένα πολυτάραχο παρελθόν που παρόλο που είναι επώδυνο τους οπλίζει με δύναμη να συνεχίζουν μέρα με την μέρα σαν κομήτες που Λάμπουν στο Σκοτάδι για μερικές στιγμές πριν τους καταπιούν τα σκοτάδια.  

"Η ιδέα του ντοκιμαντέρ Λάμπουν στο Σκοτάδι, μου ήρθε όταν τελείωσα το διάβασμα της αυτοβιογραφίας του Μάικλ, του ενός από τους δυο ήρωες της ταινίας. Κατέληξε να είναι ένα φιλμ για δύο μεσήλικες, γκέι, οροθετικούς άντρες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην μετά Κατρίνα Νέα Ορλεάνη.
Ο Μάικλ και ο Τζιμ ήταν φίλοι και περιστασιακοί εραστές που χάθηκαν για περίπου είκοσι χρόνια. Ο Μάικλ μια μέρα αποφασίζει και ανακαλύπτει τα ίχνη του Τζιμ, επικοινωνεί μαζί του και του προτείνει να ενώσουν τις μοναχικές και διαλυμένες ζωές τους. Είναι και οι δύο καλλιτέχνες, ο Μάικλ ζωγραφίζει και γράφει κι ο Τζιμ παίζει και συνθέτει μουσική με την ηλεκτρική του κιθάρα. Η κοινή τους ζωή συνίσταται στην αλληλοβοήθεια, στην κοινή δουλειά και το μοίρασμα των εξόδων και των προβλημάτων και ματαιώσεων μιας ζωής πολύ ακριβής και δύσκολης για αυτούς. Είναι μερικά ανάπηροι και με πολλά προβλήματα υγείας και προσπαθούν να κερδίσουν την ζωή τους φτιάχνοντας πλαστικά κουκλάκια που αναπαριστούν ήρωες και κακούς της τοπικής μυθολογίας της Νέας Ορλεάνης.
Και βέβαια, όπως όλοι μας, ο Μάικλ και ο Τζιμ έχουν τα δικά τους μικρά και μεγάλα μυστικά όνειρα και βρίσκουν παρηγοριά σε αναμνήσεις παλιών ευτυχισμένων ημερών, που τους δίνουν το κουράγιο να σηκώνονται κάθε φορά που ένα καινούργιο χτύπημα τους ισοπεδώνει και να συνεχίζουν την αβέβαιη πορεία τους στην σημερινή Αμερική."  
Περισσότερα...

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Τάσος Μπουλμέτης παρουσίασε το Τιμητικό Βραβείο λέγοντας: "Η οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε το 2013 την πρόθεση να θεσπίσει ένα κινηματογραφικό βραβείο στη μνήμη της και εμπιστεύτηκε για την πραγμάτωσή του την ΕΑΚ. Το Βραβείο «Λουκία Ρικάκη», απονέμεται κάθε χρόνο στον/στην σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο. To φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον Παναγιώτης Ευαγγελίδης για το «Λάμπουν στο Σκοτάδι». Χαρακτηριστικά για τη Λουκία ο κ. Μπουλμέτης είπε: "Η Λουκία Ρικάκη, εκτός απ’ το δημιουργικό της ταλέντο και την απαράμιλλη οργανωτική της ικανότητα, είχε όχι μόνο το σπάνιο χάρισμα να ανακαλύπτει πάντα κάτι καινούργιο που αφορά την τέχνη μας, αλλά και τη γενναιοδωρία να το μοιράζεται με όλους. Έτσι, το βραβείο αυτό ας μην το εκλάβουμε σαν μια ετήσια υπενθύμιση του σύντομου περάσματός της ανάμεσά μας, αλλά σαν ένα κλείσιμο ματιού για κάτι νέο, κάτι καινούργιο που ξεφύτρωσε από κάπου, που το εντόπισε και που, όπως κάθε χρόνο, θέλει να το μοιραστεί με κάποιον ή με κάποιαν από μας φέτος"

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μάς χάρισε μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της βραδιάς όταν παρέλαβε το βραβείο Λουκία Ρικάκη. Θυμήθηκε τη φίλη του Λουκία έτσι όπως τη γνώριζε, όταν ήταν εκείνη 10 χρόνων κι εκείνος 16 και της αφιέρωσε το βραβείο του.

«Κινδυνεύω να θεωρηθώ ο μέγας γκαντέμης του ελληνικού σινεμά...», είπε με χιούμορ ο Άγγελος Σπάρταλης, λαμβάνοντας το βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας για την ταινία του «Από τη Γη στη Σελήνη». Αφιέρωσε το βραβείο του αυτό στην αδικοχαμένη Λουκία Ρικάκη, χάρη στην οποία ξεκίνησε να κάνει σινεμά, αλλά και στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, το διανομέα του και αιθουσάρχη του «Τριανόν», που χάθηκε σε τροχαίο λίγες μέρες πριν από την τελετή απονομής.