Βραβείο 2016

Σε μια μεγάλη γιορτή για το ελληνικό σινεμά, απονεμήθηκαν για 7η χρονιά τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στη Στέγη Γραμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ), που θεσπίστηκε και απονέμεται φέτος για τέταρτη φορά στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη, κέρδισε φέτος η Ευαγγελία Κρανιώτη, για το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica etc». Λίγο νωρίτερα, είχε αποσπάσει επίσης το Βραβείο Ίρις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, από κοινού με τον Γιώργο Ζώη («Interruption»).

 

Με το βραβείο Ίρις Ταινίας Τεκμηρίωσης «Λουκία Ρικάκη», το ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, μετά το ντεμπούτο του στη Berlinale, την προβολή στη Θεσσαλονίκη και την απογείωση με το Emerging International Filmmaker Award που κέρδισε στο καναδέζικο Hot Docs, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου.

Η Ευαγγελία Κρανιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και δουλεύει στη Γαλλία και είναι επίσης εικαστικός και εξαιρετική φωτογράφος.

  

Διαβάστε εδώ παλαιότερη συνέντευξη της Ευαγγελίας Κρανιώτη για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ

Λίγες μέρες αργότερα, στην ειδική προβολή που οργανώθηκε στον Δαναό για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, η Ευαγγελία Κρανιώτη μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο για το βραβείο και για την Λουκία: «Ήταν μεγάλη τιμή το βραβείο... αλλά και συγκίνηση... Όπως έφυγε η Λουκία, ήταν ένα σοκ... τόσο νέα». Ενώ μοιράστηκε μια παρολίγον συνάντηση με τη Λουκία πριν από μερικά χρόνια, στην προβολή ενός σπουδαστικού της φιλμ: «Την είδα στο κοινό και ντράπηκα τόσο πολύ... Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που αναγνώριζα τότε. Και σκέφτηκα... ΄τώρα θα δει το δικό μου φιλμ...; Ντράπηκα πολύ και δεν τόλμησα να της μιλήσω. Μόνο αργότερα, όταν είχε φύγει πια, διάβασα την επιστολή της στους νέους δημιουργούς... ήταν πολύ σημαντική».

Δείτε το βίντεο της απονομής του Βραβείου Ταινίας Τεκμηρίωσης «Λουκία Ρικάκη»

(Ευχαριστούμε την ΟΤΕtv για την ευγενική προσφορά):

 

Η εκδήλωση

Μια μεγάλη γιορτή για το ελληνικό σινεμά, για τους ανθρώπους του μπροστά και πίσω από τις κάμερες και βέβαια για τους θεατές, ήταν η τελετή απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα βραβεία « Ίρις», όπως θα λέγονται στο εξής τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν οι πρωταγωνιστές, αλλά το βλέμμα παρέμεινε στραμμένο στην κοινωνία: αναφορά στο δράμα των προσφύγων έγινε στο άνοιγμα μάλιστα της εκδήλωσης με το δρώμενο «Αιγαίο 1922- 2016» που κορυφώθηκε με ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα – επίσημους καλεσμένους της Ακαδημίας χτες – να ανεβαίνουν και να γεμίζουν την σκηνή, προβάλλοντας τα μηνύματά τους για ειρήνη και ανοιχτά σύνορα.

Εξάλλου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε με Ειδικό Τιμητικό Βραβείο την κ. Vanessa Redgrave για την συνολική προσφορά της στην Έβδομη Τέχνη, αλλά και για την ακτιβιστική της δράση. Προλόγισε η Μιμή Ντενίση και το βραβείο απένειμε στην κυρία Redgrave ο Πρόεδρος της ΕΑΚ κ. Βασίλης Κατσούφης.

Η βραδιά έκλεισε με τον μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο να διευθύνει τη Metropolitan Orchestra of Athens στη μουσική που ο ίδιος συνέθεσε για την τελετή και τους βραβευμένους ν’ανεβαίνουν στη σκηνή χαιρετώντας όλοι μαζί το κοινό.

Όλα τα βραβεία Ίρις 2016:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αλέξης Αλεξίου «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Σεναρίου: Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Τσαγγάρη «Chevalier»
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Στέλιος Μάινας «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη «Smac» του Ηλία Δημητρίου
Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου: Μηνάς Χατζησάββας «Ένας Αλλος Κόσμος»
Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου: Βασιλική Τρουφάκου «Ουζερί Τσιτσάνης»
Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»: «Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Βραβείο Ξένης Ταινίας (καινούργιο βραβείο, ψηφίζουν κριτικοί κινηματογράφου, μέλη της Ακαδημίας): «Lobster» Γιώργος Λάνθιμος
Βραβείο Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξ ημισείας: Ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Exotica, Erotica, etc.»
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού
Βραβείο Μουσικής: Felizol «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Σκηνογραφίας: Σπύρος Λάσκαρης «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Ενδυματολογίας: Άννα Μαχαιριανάκη «Ουζερί Τσιτσάνης»
Βραβείο Ηχου: Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren «Τετάρτη 04.45»
Βραβείο Μακιγιάζ: Ναμπίλ Σαλαμέ «Ουζερί Τσιτσάνης»
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: «Τετάρτη 04:45» (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)
Βραβείο Film Factory Short Film Fund: Κορίνα Λογοθέτη («Βουρβουρού») και Ελίνα Φέσσα («Ράγες»)

Άλλα δημοσιεύματα για την 7η Τελετή απονομής Βραβείων «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

To «Τετάρτη 4:45» σάρωσε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Αθηνόραμα)

Η 7η Απονομή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΣΙΝΕΜΑ)

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Οσα κρατάμε από την τελετή απονομής (flix.gr)

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Με 9 βραβεία συνολικά, η ταινία του Αλέξη Αλεξίου, «Τετάρτη 04.45» είναι η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς (Camera Studio online)

Δείτε επίσης:

Ειδική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Exotica, Erotica etc στον Δαναό