Βραβείο 2017

Στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο Λουκία Ρικάκη για την Καλύτερη Ταινία Τεκμηρίωσης απονεμήθηκε στην ταινία "Η Τελευταία Παραλία", των Θάνου Αναστόπουλου και Davide Del Degan.

Το ελληνο-ιταλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, καταγράφει το «αξιοπερίεργο» της μοναδικής παραλίας στην Ευρώπη όπου ένας τοίχος εξακολουθεί να χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες. Αυτό το ξεχασμένο ευρωπαϊκό «σύνορο» στη δημοτική παραλία Πεντοτσίν της Τεργέστης γίνεται η αφορμή για μια ανθρωπολογική και ιστορική προσέγγιση πάνω «[στα] σύνορα, [τις] ταυτότητες και το γυμνό ανθρώπινο σώμα, αυτό το τόσο πολιτικό σύνορο», όπως σημειώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Αθηνόραμα ο Θάνος Αναστόπουλος.

     

                        Σκηνή από την ταινία                                                            Θάνος Αναστόπουλος και Davide del Degan

 

Η τελετή

Η 8η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017 ανέδειξε μεγάλο νικητή το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας.

Η βραδιά ξεκίνησε κεφάτα και μουσικά, με την μπάντα Daphne and the Fuzz στη σκηνή και την stand up κωμικό Κατερίνα Βρανά ως παρουσιάσρια, υπέροχη και καταιγιστική. Το θέμα της βραδιάς ήταν η... ελληνικότητα. Κολώνες, πούλια από τάβλι στη σκηνή, με αέρα... χαριτωμένης και αυτοσαρκαστικής σάτιρας.

Τους παριστάμενους και το κοινό καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης και η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, μέλος του ΔΣ της ΕΑΚ. Η Κόρα Καρβούνη, διακριτικά αλλά αιχμηρά, σχολίασε την αποχή του Κράτους από την κινηματογραφική δημιουργία, τη φημολογούμενη πρόθεση κατάργησης του ΕΚΚ, την απαξίωση του ελληνικού σινεμά από την Πολιτεία. Η ομιλία της, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ήταν δυναμική και ουσιαστική.

Διαβάστε αναλυτικά: Το κείμενο που έκανε τη διαφορά στα Βραβεία της ΕΑΚ

Στο πλαίσιο της τελετής απονεμήθηκε η φετινή τιμητική διάκριση στον Κώστα Βουτσά. Η αειθαλής Μάρθα Καραγιάννη προλόγισε τον διαχρονικό "ας μην πούμε τόσα χρόνια" Κώστα Βουτσά, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο αστειευόμενος: «Ευχαριστώ πολύ την εταιρία... Πώς τη λεν την εταιρία;»

Προτελευταίο βραβείο της βραδιάς, το Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης "Λουκία Ρικάκη". Η Κατερίνα Βρανά το ανήγγειλε με μια συγκινητική εισαγωγή, καθώς "έχει το όνομα της γυναίκας που έφερε το stand-up στην Ελλάδα", θυμίζοντας έτσι άλλη μια όψη της πολύπλευρης δραστηριότητας της Λουκίας. Το βραβείο, που κέρδισε η «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Davide Del Degan, απένειμε η αφανής ηρωίδα της βραδιάς, η Αντιγόνη από την ομάδα παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Θάνος Αναστόπουλος, πάντα εύγλωττος, μίλησε για προσωπικές του σκέψεις, από τον πατέρα και το γιο του ως την «Αρπαγή της Ευρώπης». Οπως είπε, η Ευρώπη στην ελληνική μυθολογία ήταν η κόρη του βασιλιά της Φοινίκης (εκεί που είναι πάνω-κάτω η Συρία σήμερα) οπότε "ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κορίτσι από την Συρία".

Αναλυτικά η απονομή και ο κατάλογος των βραβείων στη σελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Διαβάστε βραβείο με το βραβείο πως κύλησε η μεγάλη βραδιά του ελληνικού σινεμά, από το flix.gr