Το σχέδιο Σωτηρία

 "Το σχέδιο Σωτηρία" της Λουκίας μας προβάλλεται Μ. Δευτέρα,Μ. Τρίτη & Μ. Τετάρτη στο Σωτηρία

Η ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Το σχέδιο Σωτηρία, μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο» προβλήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σωτηρία τη Μ.Δευτέρα, τη Μ.Τρίτη και την Μ.Τετάρτη στις 8 το βράδυ.

Πρόκειται στην ουσία για ένα ντοκιμαντέρ, ένα αφήγημα μνήμης-ψυχής. Μια έκθεση που οργανώθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011.

Είναι μια ταινία 100 εικαστικών καλλιτεχνών, δεκάδων λειτουργών δημόσιας υγείας και ορισμένων κινηματογραφιστών συντονισμένη από το σύλλογο φίλων περιθαλπομένων νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Η ταινία είναι ξεχωριστή τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο κινηματογράφησης. Στο «Σχέδιο Σωτηρία», η σκηνοθέτις κατορθώνει να αναδείξει ένα απωθημένο συλλογικό τραύμα, με όχημα τις εικαστικές παρεμβάσεις των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση.

Τον Ιούνιο του 2010, μια παρέα σπουδαστών και καθηγητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εισέβαλαν σε ένα χώρο που για δεκαετίες αποτελούσε ταμπού, αφού ήταν το πρώτο λαϊκό φθισιατρείο της χώρας. Εκεί στήθηκε, με την επιμέλεια του τεχνοκριτικού Παναγιώτη Παπαδοπούλου, μια έκθεση με τίτλο: «Σχέδιο Σωτηρία: Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο». Όλα τα έργα ήταν εμπνευσμένα από το χώρο, είχαν διανύσει με συγκίνηση και πρωτοτυπία τη διαδρομή του χρόνου και του πόνου.

Η έκθεση διήρκεσε τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, ήρθε η Λουκία Ρικάκη και με την ταινία της κατέγραψε με αγάπη και ευαισθησία το συμβάν.

Πηγή: www.kosvoice.gr/