Έφυγε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη

Έφυγε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 50 ΕΤΩΝ

Τα άσχημα για την υγεία της Λουκίας το είχαμε μάθει πριν από μερικούς μήνες. Το Κακό είχε εγκατασταθεί στο κεφάλι της. Το πάλεψε η Λουκία, το πάλεψε με γενναιότητα, αλλά δυστυχώς το Κακό αποδείχτηκε πιο δυνατό και μας την πήρε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, 28 Δεκεμβρίου.
Η Λουκία Ρικάκη ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος. Δημιουργικός που πάντοτε έκανε σχέδια.
Γεννημένη στον Πειραιά το 1961, σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Κολλέγιο Τέχνης Ντάρτινγκτον στην Αγγλία. Αφού εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1982. Δημιούργησε την εταιρία Orama Films με σκοπό την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων και το 2000 ίδρυσε την εταιρία Tricky Trick Films. Στη Λουκία Ρικάκη οφε'ίλεται και η δημιουργία δύο θεατρικών σκηνών το 1996: του «Θεάτρου 104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και του ελληνικού Comedy Club στην Αιόλου 48-50.
Επίσης δίδαξε ηθοποιούς στο «Εργαστήρι» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στα σεμινάρια του οίκου Christies στην Ελλάδα. Εμπνεύστηκε, δημιούργησε και διηύθυνε δύο σημαντικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ Οικολογικού Κινηματογράφου Ecofilms της Ρόδου και το Φεστιβάλ Ταινιών με Θέματα Υγείας Ιπποκράτης στην Κω.
Στον κινηματογράφο σκηνοθέτησε 5 ταινίες μεγάλου μήκους: «Ταξίδι στην Αυστραλία» (1990), «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις (1996), «Συμφωνία χαρακτήρων» (1998), «Νύχτες κωμωδίας-Η ταινία» (2000), «Την καρδιά μου πλήγωσες» (2007-σπονδυλωτή με τη συμμετοχή τεσσάρων σκηνοθετών. Στα σκαριά, δηλαδή στο στάδιο παραγωγής, βρισκόταν η επόμενη ταινία της «Είσαι ο καθρέφτης μου». Σκηνοθέτησε επίσης 8 ταινίες μικρού μήκους.
Ιδιαίτερα επιτυχής και δημιουργική ήταν η ενασχόλησή της με το ντοκιμαντέρ. Σκηνοθέτησε 11 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 13 μικρού μήκους. Στο χώρο του θεάτρου, η Λουκία Ρικάκη έχει σκηνοθετήσει 5 έργα. Ιδιαίτερα πλούσια ήταν η προσφορά της στο χώρο της τηλεόρασης. Σταθμός στα τηλεοπτικά χρονικά μπορεί να θεωρηθεί η νεανική εκπομπή της «Χρώματα» της δεκαετίας του 1980. Το περασμένο φθινόπωρο, στο πλαίο του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της «Σχέδιο Σωτηρία», βασισμένο στο μεγάλο εικαστικό «Σχέδιο Σωτηρία-Μνήμη και Ασθένεια στον εικαστικό λόγο».

Αποχαιρετήσαμε τη Λουκία την περασμένη Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου.

Πηγή: kersanidis.wordpress.com