Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα σκηνοθέτρια Λουκία Ρικάκη

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα σκηνοθέτρια Λουκία Ρικάκη 

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 50 ετών η σκηνοθέτρια Λουκία Ρικάκη. Η σκηνοθέτις το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος το καρκίνο από τον οποίο έπασχε. Η κηδεία της σκηνοθέτριας θα γίνει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια.

Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Iστορία της Tέχνης, Kινηματογράφο, Γραφικές Tέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Aγγλία. Tο 1982 επέστρεψε στην Eλλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Tricky Films. Tο 1996 ίδρυσε και διευθύνει τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104-Kέντρο Λόγου και Tέχνης».

Η Λουκία Ρικάκη δίδαξε ηθοποιούς στο «Εργαστήρι» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στα σεμινάρια του οίκου Christies στην Ελλάδα. Ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της IYF International Youth Federation. Διατέλεσε tutor στα εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών στο European Youth Center του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπήρξε συντονίστια του προγράμματος έρευνας για τα οπτικοακουστικά στην παιδεία Συμβούλιο της Ευρώπης 1990. Ήταν μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης European Youth Forum και διατέλεσε υπεύθυνη κινηματογράφου σε σεμινάρια εκπαιδευτικών του προγράμματος MEΛINA 2000.

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Ο πρόωρος χαμός της Λουκίας Ρικάκη βάζει τέλος σε μια σημαντικότατη και πολυσχιδή καλλιτεχνική πορεία αλλά, κυρίως, σε μια ζωή που χαρακτηρίστηκε από πάθος, δημιουργικότητα, ενέργεια, γενναιοδωρία, αγάπη για το καινούργιο και το διαφορετικό. Και, προπαντός, αξιοπρέπεια. Και καρτερία στα δύσκολα. Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στους οικείους της» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, για το θάνατο της Λουκίας Ρικάκη.

«Η Λουκία Ρικάκη ήταν ένας άνθρωπος που δεν εφησύχαζε ποτέ» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Πολυπράγμων, αεικίνητη, ήταν απ' τις πλέον ανήσυχες και δημιουργικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Υπηρέτησε το σινεμά με αγάπη, τόσο ως σκηνοθέτις όσο και ως δημιουργός φεστιβάλ, χαράζοντας μια πορεία δραστήρια που διακόπηκε βίαια. Θα τη θυμόμαστε πάντα με την ενέργεια και το χαμόγελο που την έκαναν ξεχωριστή».

Η ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη θα προβάλλει στην ΕΤ1 το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της «Όνειρα σε άλλη γλώσσα», την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 19.00.

Πηγή: news.in.gr