«Τέλος καλό, όλα καλά» από 21 έλληνες συγγραφείς

«Τέλος καλό, όλα καλά» από 21 έλληνες συγγραφείς

Μια κλασική ρήση που εκφράζει το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας, μιας ερωτικής ιστορίας, μιας ταραχής, ενός δύσκολου ταξιδιού, μιας θύελλας, ή ακόμα ενός δυσάρεστου περιστατικού, γίνεται λόγος «γραφής» για 21 διακεκριμένους έλληνες δημιουργούς.

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υποστήριζε ότι το «Τέλος καλό, όλα καλά είναι μια διαπίστωση που κάνουμε ανακουφισμένοι, βλέποντας την ελπίδα να έρχεται, την πόρτα του αδιεξόδου να ανοίγει ξαφνικά, το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι». Με αυτή και μόνο τη φράση ως υλικό, 21 σπουδαίοι έλληνες συγγραφείς, έγραψαν τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο «Τέλος καλό, όλα καλά». 

Οι ιστορίες, φυσικά, έχουν όλες καλό τέλος, αλλά είναι απρόβλεπτες. Γραμμένες σε δύσκολους καιρούς, δεν διεκδικούν απλώς το δικαίωμα στην ευτυχία, την ομορφιά, τη λύτρωση και το χαμόγελο. Το κατακτούν διότι ο απόηχός τους έχει διάρκεια, καθώς υπογράφονται από αυτούς τους σπουδαίους συγγραφείς.

Η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Γεννάρης, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Στέφανος Δάνδολος, η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Καλπούζος, η Νένα Κοκκινάκη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο Ανδρέας Μήτσου, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Μάκης Πανώριος, ο Μανόλης Πρατικάκης, η Λουκία Ρικάκη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Μιχάλης Φακίνος, ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Νίκος Χρυσός, αναζητούν το καλό τέλος και τελικά το βρίσκουν.

Απομένει στον αναγνώστη να το δει κι αυτός, για να βρει και ο ίδιος το καλό τέλος στη δική του ιστορία.

Πληροφορίες: «Τέλος καλό, όλα καλά», επιμέλεια: Ελένη Γκίκα, Δημήτρης Ποσάντζης, σύνθεση εξωφύλλου: egreen, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πηγή: www.clickatlife.gr