Χρωματοπαίγνια: Ζωγραφιές μαθητών

Για να τιμήσουν την μνήμη της Λουκίας Ρικάκη, οι μαθητές της 6ης τάξης του δημοτικού σχολείου Κοσκινού της Ρόδου, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους Πάνου Δρακόπουλου, δημιούργησαν μια σειρά από ζωγραφιές βασισμένες στο παραμύθι "Ρούχο από Φως" από το βιβλίο της Λουκίας Ρικάκη Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας
Η κινηματογραφική ομάδα του ίδιου σχολείου "Ταινίες από ξυλομπογιά" δημιούργησε το καλοκαίρι του 2012 το ομότιτλο
ντοκιμαντέρ, το οποίο επίσης αφιερώθηκε στη μνήμη της σκηνοθέτιδας που είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τα παιδιά λίγα χρόνια νωρίτερα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ecofilms στο νησί της Ρόδου. 

 

Ο Πάνος Δρακόπουλος, δάσκαλος και εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας έγραψε για την Λουκία:

"Λίγα λόγια… 
Πρωτογνωρίσαμε τη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη μέσα από τα ECOKIDS,ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο νησί μας που μας προσκαλούσε να φερθούμε τόσο ως ανοιχτόμυαλοι θεατές κινηματογράφου όσο κι ως επίδοξοι δημιουργοί.Toν Φεβρουάριο του 2010 είχαμε την χαρά να τη δεχτούμε στο σχολείο μας για τις Προεπισκοπήσεις των ταινιών που θα περιλάμβανε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ τότε. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών προβολών (βλ. φωτογραφίες), όσο κι ακολούθως, έφερε στο προσκήνιο ερωτήσεις κι απαντήσεις που γονιμοποιούν συνολικά τη σχέση δημόσιου σχολείου με την κινηματογραφική τέχνη που μέρος του αυτοσεβασμού της είναι να μην περιθωριοποιεί την «παιδική ματιά» - την «αισθητική πρόσληψη» των μαθητών. Η συνάντηση μας έκλεισε με ερωτήσεις μας για το πρόσωπο και το δημιουργικό έργο της κας Ρικάκη. Αίσθηση προκάλεσε η εξομολόγηση της, πως στα 10 της χρόνια μία θαυμάσια ταινία του Φρ. Τρυφώ της γέννησε το όνειρο της σκηνοθεσίας. Πιθανών στο μέλλον να δημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από αυτή τη συνομιλία. Προς το παρόν η είδηση του θανάτου της μέσα στις γιορτές μάς έδωσε το έναυσμα να ακούσουμε την «φωνή» της μέσα από τα πεζογραφήματα της και την πνευματική της κληρονομιά. 
Από τη μνήμη στην καρδιά και από την καρδιά στη μνήμη"