«Μα μπορείς να κάνεις ταινία χωρίς έρωτα;»

Μα, μπορείς να κάνεις ταινία χωρίς έρωτα;

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να κάνετε μια ταινία που να μη μιλά για τον έρωτα;

Η Λουκία Ρικάκη σκέφτεται. Η ερώτηση, που ακούγεται από το πίσω μέρος της αίθουσας του κινηματογράφου «Απόλλων», λίγο μετά τη δημοσιογραφική προβολή της νέας της ταινίας «Συμφωνία χαρακτήρων», φαίνεται ότι της αρέσει. «Ναι, γιατί όχι: Όταν θα μάθω να ερωτεύομαι σωστά...». Σκέφτεται λίγο και συνεχίζει: «Η επόμενη, πάντως, ταινία μου θα είναι ένα ρόουντ-μούβι, που κι εκεί θα υπάρχει μια ερωτική συνάντηση. Δεν νομίζω ότι είναι, τελικά, δυνατόν να γίνει μια ταινία χωρίς να έχει θέμα τον έρωτα».

Η «Συμφωνία χαρακτήρων» βγαίνει την Παρασκευή στις αίθουσες. Μετά από μεγάλη εμπορική επιτυχία της προηγούμενης ταινίας της «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις» με τον Γιώργο Χωραφά. τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, η νεαρή σκηνοθετις δεν μοιάζει να είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη δημιουργική της διάθεση για την κατάκτηση ενός κινηματογραφικού «νταμπλ». Η νέα της ταινία, με πρωταγωνιστές την πρωτοεμφανιζόμενη Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. είναι τολμηρή. Όχι ερωτικά, όπως ήταν η προηγούμενη -εδώ ακόμα και στις ερωτικές σκηνές οι ήρωες δεν βγάζουν τα ρούχα τους.

Είναι μια ταινία τολμηρή γιατί μιλά για τις ερωτικές σχέσεις με έναν ποιητικό.εσωτερικό τρόπο. Βοηθάει, βέβαια, το ότι ο γοητευτικός ήρωας. ο Αλέξανδρος, είναι ένας διάσημος χορευτής, ένας, δηλαδή, καλλιτέχνης.

Ακόμα όμως, και η πολύ νεότερη του ηρωίδα. η σχεδόν εφηβική Άννα. που είναι αθλήτρια ξιφασκίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον ακολουθήσει και να τον συναγωνιστεί σε ένα βαθύ και δύσκολο παιχνίδι ερωτικής επικοινωνίας. «Θέλω να πιστεύω ότι και στον κινηματογράφο ισχύει αυτό που ξέρουμε από τη λογοτεχνία, από το θέατρο: μας ερεθίζουν εκείνες οι ταινίες, που μας κάνουν να κοιτάμε μέσα μας», λέει η Λουκία Ρικάκη. «Σ' αυτή την ποιοτική συνάντηση με το κοινό ελπίζω, που μακάρι να είναι και μεγάλη... αριθμητικά. Η νέα μου, όμως, ταινία δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Είναι μια φυσική εξέλιξη της πορείας μου το τελευταία πέντε χρόνιο στο θέατρο. Η ίδια θεματική και η ίδιο γλώσσα με απασχόλησαν κι όταν ανέβαζα Παζολίνι και Ντιράς ή τα κείμενα των σουρεαλιστών για τον έρωτα. Θά 'λεγα τώρα ότι έκανα δοκιμές γι αυτή την ταινία. Οι ήρωές μου. από το ένα θεατρικό έργο στο άλλο. από τη μια ταινία στην άλλη, όσο κι αν είναι πάντα εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες, έχουν κι ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: είναι άνθρωποι ανήσυχοι, ανυπότακτοι, που δεν εφησυχάζουν στην υλική ή "πνευματική" ευμάρεια, που υποχρεώνει ή επιτρέπει αντίστοιχα η εποχή μας».

Δίπλα της οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συνεργάτες της είναι απόλυτα ταυτισμένοι μαζί της. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. που αυτή την εποχή παίζει στη Νεα Σκηνή του Εθνικού στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τ.Ουίλιαμς, αναλαμβάνει να εξηγήσει τη δυσκολία που είχαν οι ηθοποιοί της ταινίας, μιας ταινίας που η δράση είναι λίγη και οι συγκρούσεις είναι εσωτερικές. «Έπρεπε οι πράξεις μας να είναι τα ίδιο μας τα λόγια», είπε. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα στοιχείο του ρόλου του, που. όπως είπε, «αφορά μια ανδρική πλευρά, που σπάνια εκτίθεται δημόσια». Ο Αλέξανδρος μιλάει ανοιχτά για τους φόβους του στη γυναίκα που αγαπάει, και επιπλέον είναι ένας άνδρας που σκέφτεται. Ο καλός ηθοποιός χρησιμοποίησε, μάλιστα, μια φράση της Γιουρσεναρ: «Ο άνδρας που σκέφτεται και διαβάζει δεν ανήκει στο φύλο του. αλλά στο είδος». Αυτό είπε.

Η νεαρή χαριτωμένη Κατερίνα Λυπηρίδου. που παίζει αυτή την εποχή στον «Τεχνόχωρο» στο «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Λαμπίς με την ομάδα «Θέαμα» του Γιάννη Κακλεα, έχει γράψει και το δυο τραγούδια που λέει η ίδια στην ταινία. Τα έγραψε, μάλιστα, πριν ακόμα πάρει το ρόλο της Άννας και αυτό το σημάδι τού πόσο βαθιά ειχε καταλάβει την ηρωίδα ήταν καθοριστικό για τη συνεργασία της με τη Λουκία Ρικάκη. Βοήθησε, βέβαια, στην ενορχήστρωσή τους ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Η μουσική και τα τραγούδια της «Συμφωνίας χαρακτήρων» περιέχονται μαζί με εικόνες και πολλές άλλες πληροφορίες για την ταινία σε ένα cd extra, που χρηματοδοτήθηκε από το χορηγό της ταινίας, που δεν είναι άλλος από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΚΟΡΠΗ. Η συνάντηση ενός μεταλλικού νερού με μια ερωτική ταινία δεν είναι άσχετη. Το ΚΟΡΠΗ, που βασίζει την επικοινωνία του με τους καταναλωτές στο σλόγκαν «Η Συμφωνία της φύσης για τον άνθρωπο», δέχτηκε ευχάριστα να στηρίζει μια ταινία που όχι μόνο λέγεται «Συμφωνία χαρακτήρων», αλλά και έχει έναν ήρωα που ετοιμάζει μια χορογραφία με τίτλο «Αγκαλιάζω ένα δέντρο». To cd extra θα προσφέρεται δωρεάν στους θεατές της ταινίας, που θα παίρνουν από τα ταμεία των κινηματογράφων εισιτήρια που λήγουν στους αριθμούς 50 και 00.

Αφήσαμε για το τέλος τον Κώστα Κακκαβά. Ο 62χρονος ηθοποιός, ερωτικός θρύλος του πάλαι ποτέ εμπορικού σινεμά, παίζει στη «Συμφωνία χαρακτήρων» τον πατέρα της Άννας, έναν παλιό καπετάνιο, που έχει καταστραφεί οικονομικά και ζει παρέα με κλασική μουσική και τα Φαντάσματα του Παρελθόντος του. Ο Κώστας Κακκαβάς, που επέστρεψε ξαφνικά στη μεγάλη οθόνη πριν από δυο χρόνια παίζοντας στο «Βαρόνο» των Νίκου Ζερβού-Σάκη Μανιάτη, εξακολουθεί να μη θέλει να θυμάται το ένδοξο κινηματογραφικό παρελθόν του.

«Η μπελ επόκ πέρασε», είπε και χθες. «Θέλω να την ξεχάσετε την παλιά μου εικόνα, γιατί ούτε κι εγώ θέλω να τη θυμάμαι. Ήταν ταινίες που έγιναν επειδή έπρεπε να δουλέψω. Τώρα μόνο νιώθω ότι επιτέλους κάνω τις ταινίες που θέλω».

Βένα Γεωργακοπούλου
Ελευθεροτυπία

Διαβάστε επίσης:

40ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Λουκία Ρικάκη (Συμφωνία Χαρακτήρων)

«Λυτρωτικός έρωτας»