«Λυτρωτικός έρωτας»


 

 Λυτρωτικός Έρωτας 
 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ την περασμένη εβδομάδα και τα τελευταία γυρίσματα της "Συμφωνίας χαρακτήρων", της τρίτης -μεγάλου μήκους- ταινίας της Λουκίας Ρικάκη (μετά τις "Ταξίδι στην Αυστραλία" και "Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις"), που αναμένεται να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
 
Βασισμένη στο πρωτότυπο σενάριο της ίδιας της σκηνοθέτιδος και του Γιώργου Νοταρά -συνεργάτης της Ρικάκη και στο "Κουαρτέτο σε 4 κινή­σεις"- η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται με βασικό άξονα την ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν χορογράφο (Κωνστα­ντίνο Κωνσταντόπουλο) και μια νέα αθλήτρια ξιφασκίας (Κατερίνα Λυπηρίδου).
Σε αρκετές σκηνές ξιφασκί­ας η Λυπηρίδου ντουμπλάρε­ται από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λιάνα Ρεγκούκου. Για να μπει, όμως, στο "πετσί" του ρόλου, για να νοιώσει η ίδια την αίσθηση του ξίφους, χρειάστηκε να παρα­κολουθήσει αρκετά μαθήματα. 
 
Πλέγμα ενοχών
"Δουλέψαμε πολύ τις σκη­νές ξιφασκίας. Είχα κάνει -ήδη- κάποια μαθήματα στη σχολή, όμως δεν έφταναν. Αναγκάστηκα να μάθω ξιφα­σκία απ’ την αρχή", δηλώνει με το τέλος των γυρισμάτων η Λυπηρίδου, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της Αννας, νεαρής κοπέλας που ζει με τον πατέ­ρα της στο σπίτι που έχει κλη­ρονομήσει από τη μητέρα της. Ενα πλέγμα ενοχών συντηρεί, μετά το θάνατο της μητέρας της, μια αποπνιχτική σιωπή στο σπίτι και η επικοινωνία με τον πατέρα της είναι πλέον επιφανειακή και τυπική.
Η ζωή της Αννας αλλάζει όταν γνωρίζει τον Αλέξανδρο, χορευτή και χορογράφο, που, παγιδευμένος στο αδιέξοδο των φόβων του, θα ενορχη­στρώσει τον τραυματισμό του και από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ανάπηρος. Κατασκευασμένη αναπηρία, που, ενώ στην αρχή φαίνεται να του διευθετεί αρκε­τά προβλήματα, τον οδηγεί ου­σιαστικά σε περισσότερα.
Η περίεργα αμφίδρομη σχέ­ση των δύο νέων λειτουργεί λυ­τρωτικά, τόσο για την Άννα, που κερδίζει ποιότητα στη συναναστροφή με τον πατέρα της και αντλεί δύναμη για να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα ξιφα­σκίας, όσο και για τον Αλέξανδρο, που καταφέρνει να συ­νομιλήσει με τον απαιτητικό εαυτό του και να βγει από το αδιέξοδο. Ταινία για εκείνες τις σχέσεις, όπου οι πιο αντιφατικοί χαρακτήρες συγκλίνουν για να ψιθυρίσουν τη μελωδία της συμφωνίας. Σ’ αυτή τη μελωδική διάθε­ση κινήθηκαν και τα γυρίσματα, που έγιναν στην Πελοπόν­νησο, στην Άνδρο και στην Αθήνα και διήρκεσαν συνολι­κά εννέα εβδομάδες.
 
Ατμόσφαιρα
"Επειδή η ιστορία είναι ερωτική, ερωτική υπήρξε και η ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στα γυρίσματα. Σχεδόν ποιητι­κή. Ακούγαμε ρομαντική μπα­ρόκ μουσική από την ταινία και αποφύγαμε κάθε είδους ένταση, δηλώνει η σκηνοθέ­τες Λουκία Ρικάκη, η οποία υπολογίζει πως θα χρεια­στούν, σε πρώτη φάση, περί­που δυο μήνες μοντάζ, πριν προχωρήσουν στα επόμενα στάδια παραγωγής.
Οσον αφορά στον οικονομικό τομέα, το συνολικό κόστος της ταινίας έφτασε τα 215.000.000 δραχμές, μέρος από τα οποία διατέθηκαν ως χρηματοδότηση από γερμανική εταιρεία του Βιμ Βέντερς. Γεγονός που δίνει ώθηση στην ταινία για προβολή της στο εξωτερικό.
Ή ταινία πρέπει να ντουμπλαριστεί στα γερμανικά. Ελ­πίζουμε να διακριθεί σε ορισμέ­να φεστιβάλ πρώτα κι έπειτα βλέπουμε...", τονίζει χαρακτηρι­στικά η Λουκία Ρικάκη.
Ενδιαφέρουσα στη "Συμφω­νία Χαρακτήρων" είναι και η διανομή, αφού ανάμεσα στους ηθοποιούς συναντούμε τον Κώστα Κακκαβά (ως τον πα­τέρα της Αννας), τη Χρύσα Ρώπα, τον Μιχάλη Μανιάτη, τον Στέλιο Καλαθά, αλλά και τη Βίκυ Κουλιανού (στο μικρό ρόλο μιας Ισπανίδας).
Η ρομαντική μπαρόκ μουσι­κή του έργου είναι των Κ. Σούμαν, Φανί Μέντελσον και Λουίζ Φαρένκ, ενώ ακούγονται και δυο ερωτικές μπαλά­ντες της Κατερίνας Λυπηρί­δου. Οι χορογραφίες είναι του Βασίλη Μυριανθόπουλου, ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Αντώνης Χαλκιάς.
 
Της Δήμητρας Νικολοπούλου