«Ένα κουαρτέτο διεθνών προδιαγραφών»


Ένα “κουαρτέτο ” διεθνών προδιαγραφών

O έρωτας, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ο τρόπος επικοινωνίας και η σημαντική έκπτωση των κοινωνικών και πολιτικών αξιών είναι τα θέματα που αγγίζει η πολυσυζητημένη ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις», που ξεκινάει την προβολή της την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, η σκηνοθέτης και οι κύριοι συνεργάτες της, μίλησαν για την ταινία και παράλληλα, παρουσίασαν το βιβλίο με το σενάριο, που κυκλοφόρησε στις εκδόσεις «Καστανιώτη», καθώς και το δίσκο με το σάουντρακ του φιλμ, που έγραψε ο γνωστός Πολωνός συνθέτης Ζμπϊγκνιεφ Πράισνερ.
Η Λουκία Ρικάκη ανέφερε ότι η παραγωγή της ταινίας κόστισε 320 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων μόνο τα 20 εκατομμύρια αποτελούν επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. *Μάλλον, δεν είμαι από τα αγαπημένα παιδιά, σχολίασε η Ρικάκη. Αναφερόμενη στην απόφασή της να πλησιάσει τον Πράισνερ, ο οποίος θεωρείται λόγω της συνεργασίας του με τον Κισλόφσκι στην τριλογία «Μπλε» - «Ασπρο» - «Κόκκινο», ο κορυφαίος Ευρωπαίος συνθέτης του κινηματογράφου, η σκηνοθέτης επεσήμανε την εκτίμησή της για τη μουσική του, σημείωσε την ιδιαιτερότητα του βασικού χαρακτήρα της ταινίας, στην οποία ένας συνθέτης επιλέγει φυσικούς χώρους για να παρουσιάσει τη δουλειά του και αναγνώρισε την απόλυτη σχέση της επιλογής Πράισνερ με την επιθυμία της να προωθηθεί η ταινία σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο ίδιος ο συνθέτης, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι αξιοποίησε την πρόταση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να έρθει στην Ελλάδα και ευχήθηκε να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια συναυλία στην Ακρόπολη. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι γνώριζε την Ελλάδα, μέσω της ιστορίας και ότι την αγάπησε περισσότερο στη διάρκεια της παραμονής του, ενώ για τη μουσική της είπε ότι έχει ακούσει συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρώτα γράφτηκαν τα μουσικά κομμάτια και εν συνεχεία άρχισαν τα γυρίσματα «στο ρυθμό της μουσικής», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Η Θέμις Μπαζάκα, πρωταγωνίστρια της ταινίας, δίπλα στο Γιώργο Χωραφά, ξεκίνησε την παρέμβασή της ομολογώντας ότι έγινε ηθοποιός για τον κινηματογράφο, ενώ ανέφερε ότι δέχθηκε το ρόλο μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, γιατί απείχε από τα πλατώ για τρία χρόνια. Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει. ότι το θέμα του φιλμ για «το αδιέξοδο της αγάπης και του έρωτα «την ενδιέφερε» γιατί είναι σύγχρονο». Η γνωστή ηθοποιός χαρακτήρισε «ευτυχισμένη στιγμή» τη μουσική του Πράισνερ και μιλώντας γενικότερα, υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση κάθε ταινίας, νιώθει πληρέστερη ως άτομο.
# Στο «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις» πέραν της Λουκίας Ρικάκη, στην επεξεργασία του σεναρίου συνεργάστηκαν ο Γιώργος Νοταράς και ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται η Θέμις Μπαζάκα, ο Γιώργος Χώραφάς, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Ουρανία Γκιώνη: Σκηνογράφος είναι ο Μιχάλης Σδούγκος και διευθυντής φωτογραφίας ο Άγγελος Βισκαδουράκης. Η Λουκία Ρικάκη αποκάλυψε; επίσης, ότι έχει I εξασφαλίσει τα δικαιώματα του βιβλίου του Τάκη Θεοδωροπούλου «Η πτώση του νάρκισσου», που πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της επόμενης ταινίας της.
Προς το τέλος, και κάνοντας κάποιες γενικότερες αναφορές, η Ρικάκη εξέφρασε την άποψη άτι «τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη δεν έχουν αντιληφθεί τη δύναμη του πολιτισμού, εντοπίζοντας σ' αυτό το σημείο τα προβλήματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Του Γιώργου Μητράκη