1o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θεματα υγείας

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θεματα υγείας

Η συνεντευξη τυπου & το πρόγραμμα 

alt

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω "Ιπποκράτης" για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της κ. Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πολιτιστική καινοτομία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου.
 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Κω, κύριος Γιώργος Κυρίτσης:
«Αποτελεί γέφυρα σύνδεσης της Ιπποκρατικής Κω, της φιλοσοφίας και των ιδεών του Ιπποκράτη που διαχρονικά πρεσβεύει η ιατρική, με τη σύγχρονη Κω η οποία χωρίς να ξεχνά τις παραδόσεις, προχωρεί μπροστά δημιουργεί και εξελίσσεται ...Με αυτό το πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον, με σεβασμό αλλά και όραμα, βάζουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτιστικά επώνυμης Κω που με περηφάνια θα ακούγεται διεθνώς, όχι μόνο για την πολύτιμη ιστορία της, αλλά και για το σύγχρονο παρόν της, χτίζοντας ένα λαμπρό πολιτιστικό και πολιτισμικό μέλλον.»
 
Ο υπουργός Πολιτισμού κύριος Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του σημειώνει:
«Η αίσθηση της υγείας δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Η αποκατάσταση της υγείας επαναφέρει την ελπίδα. Η περιφρούρηση της (δημόσιας) υγείας ενισχύει την εμπιστοσύνη του Πολίτη προς την Πολιτεία. Η συνειδητότητα της υγείας συνεισφέρει στο Πολιτισμό μιας κοινωνίας. Πράγματι, η υγεία λυτρώνει και απελευθερώνει ..Ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλει σ'; αυτή τη συνειδητότητα. Είτε μέσα από τη μυθοπλασία του, είτε μέσα από τους συμβολισμούς του, είτε μέσα τις πληροφορίες που δίνει, από τις εικόνες που υποβάλλει κι από τον προβληματισμό που υποκινεί.»
 
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος στηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτού του θεσμού, δήλωσε ότι :
«Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαιρετίζοντας το πολιτιστικό εγχείρημα συνένωσης Τέχνης και Υγείας, αγκαλιάζει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας «Ιπποκράτης» θέτοντάς το υπό την αιγίδα του. Μέσα στο πολυσύνθετο κινηματογραφικό τοπίο, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου θεσμού για θέματα Υγείας συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο σε ζητήματα υγείας και πρόληψης, μέσα από τη γόνιμη συνάντηση καλλιτεχνών, μελών της ιατρικής κοινότητας και κοινού. Το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτή υλοποιείται στην Κω, τη γενέτειρα του Ιπποκράτη -του μεγάλου γιατρού και φιλόσοφου της κλασικής εποχής- ενέχει έναν επιπλέον συμβολισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης.»
 
Η κυρία Τζένη Φάκκα Βασιλαράκη πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου σημειώνει:
«Η δημιουργία ενός διεθνούς θεματικού κινηματογραφικού φεστιβάλ, το οποίο εστιάζει σε θέματα που αφορούν στην υγεία, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Κω, το νησί που γέννησε τον πατέρα της Ιατρικής και του οποίου το όνομα πολύ εύστοχα δόθηκε στο νέο αυτό θεσμό. Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι μέσα από αυτή τη διοργάνωση δικαιώνεται το αίτημα της πολιτιστική αποκέντρωσης, ενώ παράλληλα σηματοδοτείται το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού της Κω.»
 

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω κύριος Παναγιώτης Θαλασσινός δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Mε το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Υγείας "Ιπποκράτης" ανοίγουμε διάλογο με όλο τον κόσμο. Ένα ονειρικό ταξίδι ξεκινάει. Ένα ταξίδι για να επικοινωνήσουμε, αυτοί που είμαστε με αυτά που δημιουργούμε, γι'; αυτά που ονειρευόμαστε και κυρίως για όσα μπορούμε, για όσα ζούμε. Ένα κομμάτι αυτής της ζωής, της επικοινωνίας, των συναισθημάτων, είναι ο Κινηματογράφος. Πήραμε την πρωτοβουλία. Ας «μιλήσουμε» για την υγεία στο νησί του Ιπποκράτη. Η ταυτότητα, η περηφάνια μας στο επίκεντρο του κόσμου. Οι ήχοι και οι εικόνες, οι ταινίες για την υγεία είναι η συναρπαστική πρόταση, μια σύγχρονη «κιβωτός» πολιτισμού. ...;.»

Αυτή η πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη διεθνική σημασία κινήσεων που ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοντέλο αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διεθνώς πολλά θεματικά φεστιβάλ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού για ευρύτερη και πιο διεισδυτική ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη διεθνώς ένα φεστιβάλ που να αναφέρεται σε θέματα υγείας. Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού και ο καλύτερος τόπος φιλοξενίας κρίνεται ότι είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Κω -ως πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής επιστήμης - καθώς ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Ιπποκράτης».Ο κινηματογράφος για θέματα υγείας ενδυναμώνει την ίδια την Ζωή. Μέσα από τον φακό του σκηνοθέτη έχουμε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε. Οι ασθενείς και οι δικοί τους άνθρωποι μιλούν μπροστά στο φακό, εκμυστηρεύοντας τον πόνο τους, τον προσωπικό τους Γολγοθά, τόσο αληθινά και ανοικτά, αποκαλύπτοντας όλα όσα είχαν «σκεπαστεί» από τον ανείπωτο πόνο: το κουράγιο, την δύναμη και την πίστη . Την θέληση για Ζωή .Tο μήνυμα που αποκομίζουμε από όλες τις ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ. είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, η οποία σε συνεργασία με την επιστήμη, μπορεί να κάνει θαύματα Γι αυτό εξ άλλου το μότο του Φεστιβάλ είναι: « Υγεία είναι ο βαθμός Ελευθερίας με τον οποίον βιώνουμε στη ζωή μας».

Στην σημερινή ομιλία του, ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης τόνισε:
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος γιατί μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και απαιτούσε, πολύ δημιουργική δουλειά αλλά και σύνθεση αρκετών δυνάμεων, έχει ολοκληρώσει τα βήματα της και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του.
Το γεγονός αυτό για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού έτσι η Ιπποκρατική Κως κάνει άλλο ένα βήμα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού και ταυτόχρονα η Ιπποκρατική ιδέα προάγεται μέσα από τις επιλεγμένες ταινίες που θα παρουσιαστούν στο μοναδικό παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου για θέματα υγείας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί, Δήμος, πνευματικό κέντρο, φορείς, πολίτες, εθελοντές, με την πολύτιμη συνεργασία της κ. Λουκίας Ρικάκη και την στήριξη όλων των ΜΜΕ.

Με πίστη στις δυνάμεις του τόπου μας, με την υπεύθυνη βοήθεια της καλλιτεχνικής μας διευθύντριας και την εξαιρετική της δουλειά, τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις ενέργειές μας και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Η ανταπόκριση, η συμμετοχή των διεθνών δημιουργών, της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας υγείας υπήρξε πολύ πέρα από το αναμενόμενο και έτσι 30 χώρες αγκαλιάζουν το φεστιβάλ. Δημιουργοί με 83 ταινίες συμμετέχουν.
Όλοι θέλουν να βρεθούν στην Κω γι΄ αυτό το μοναδικό γεγονός, δικαιώνοντας την επιλογή όλων μας, δηλ. η Κως να γίνει ο μοναδικός τόπος συνάντησης για μια εκδήλωση τέτοιας εμβέλειας και δυναμικής.
Το πνεύμα του Ιπποκράτη, ο ανθρωπισμός η συνειδητή άσκηση του επαγγέλματος της ιατρικής ως το κορυφαίο λειτούργημα, έδωσε δύναμη στις προσπάθειές μας, έδωσε πνοή στο εγχείρημα μας, δημιούργησε τις κατάλληλες προσπάθειες, διαλόγου με όλους όσοι δέχτηκαν να μας συνδράμουν σε αυτό το ταξίδι στον ονειρικό κόσμο του κινηματογράφου.

Το ραντεβού με την ιστορία κλείστηκε. Αρχίζουμε 1η Σεπτεμβρίου. Τόπος συνάντησης, το νησί μας, η πόλη μας, η Κως.
Δημιουργοί, επιστήμονες, θεατές, κινηματογραφιστές, εθελοντές, πολίτες όλου του κόσμου θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, συναισθήματα. Ένα νέο σταυροδρόμι της 7ης τέχνης και του πολιτισμού δημιουργείται. Όλες οι αναφορές για το Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό διακρίνονται από αισιοδοξία και ενθουσιασμό για την ιδέα και την αξιοποίησή της. Όλοι μιλούν για την καθιέρωση ενός σημαντικού θεσμού και θεωρούν σημαντικό αλλά και φυσικό παράλληλα το ότι πραγματοποιείται στην Κω.
Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλα τα ΜΜΕ, μέσα από την καρδιά μου. Τα ΜΜΕ που από την πρώτη στιγμή στηρίζουν την προσπάθειά μας, και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Ταυτόχρονα όμως μας γεμίζουν και με ευθύνη για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στο σπουδαίο εγχείρημα που αναλάβαμε για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλου του κόσμου. Τέλος για μας η έναρξη και υλοποίηση του Φεστιβάλ αποτελεί και μια απόδειξη. Απόδειξη ότι αν πιστεύεις στις δυνάμεις του τόπου σου, αν πιστεύεις στις ιδέες και στα όνειρά σου, αν εργαζόμαστε όλοι μαζί με υπομονή και επιμονή μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κλείνοντας υπόσχομαι ότι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού στην Κω και θα καθιερωθεί ως τόπος παγκόσμιας συνάντησης των φίλων του κινηματογράφου αυτής της θεματολογίας που πιστεύω ακράδαντα ότι θα πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο ιατρός ρευματόλογος κ. Δημήτριος Κασσίμος , οποίος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής και δήλωσε ότι: « Οι ταινίες με θέματα Υγείας , πέρα από τον ενημερωτικό τους - για το κοινό - χαρακτήρα, μπορούν να αποτελέσουν και εκπαιδευτικό εργαλείο της επικοινωνίας του ιατρού με τον ασθενή».
Όλες οι ταινίες επιλέχθηκαν, όχι μόνο για την κινηματογραφική τους πρόταση και την τεχνική τους αρτιότητά, αλλά κυρίως για την ευαισθησία τους απέναντι στο θέμα που προσεγγίζουν. Ο θεματικός πυρήνας σε όλες τις ταινίες είναι η Υγεία, η σωματική, η πνευματική, η ψυχική. Το Φεστιβάλ κινηματογράφου «Ιπποκράτης» για θέματα υγείας δεν συμπεριλαμβάνει επιστημονικές ταινίες ιατρικού περιεχομένου , είναι ταινίες με θέματα γύρω από την υγεία με άξονα τον άνθρωπο, την αγωνία του και τον αγώνα του για καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι αρρώστιες πολλές, οι θεραπείες λίγες, ο ανθρώπινος πόνος μεγάλος , η παρηγορητική αγωγή ανεπαρκής. Πολλές ταινίες προβληματίζουν, όλες συγκλίνουν στο θέμα της Υγείας. Όλες ανεξαιρέτως, αγγίζουν τον θεατή. Κανένας δεν είναι δυνατόν να μείνει αδιάφορος βλέποντας αυτές τις ταινίες. Οι ανήσυχοι δημιουργοί που τις υπογράφουν τις έστειλαν σε αυτό το Πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ για θέματα Υγείας, με την προσδοκία ότι όσοι περισσότεροι τις δουν, τόση μεγαλύτερη ελπίδα έχουμε για την αποκατάσταση της Υγείας των πασχόντων. Την Υγεία, πολλοί την θεωρούμε δεδομένη, μέχρι την στιγμή που συμβαίνει «εκείνο το αναπάντεχο». Τότε παύει ν
α είναι δεδομένη.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ κ. Λουκία Ρικάκη είπε μεταξύ άλλων:
«Στο Φεστιβάλ Ιπποκράτης, η τέχνη εκπληρώνει το στόχο της, να ωθεί δηλαδή την κοινωνία σε επιλογές ηθικά και αισθητικά πιο τολμηρές με άξονα τον ανθρωπισμό ,την φροντίδα μας για τον συνάνθρωπο, την απεμπλοκή από το απόλυτα απογοητευτικό εγωιστικό μοντέλο που προωθείται σε πολλές εκδοχές της σύγχρονης κοινωνικής ζωής που κινείται με άξονα τον εφήμερο πλουτισμό ...Στο Φεστιβάλ ανιχνεύουμε και αναδεικνύουμε ό,τι πλουτίζει την ανθρώπινη εμπειρία. Εξ άλλου έχουμε να αναμετρηθούμε με το πνεύμα του Ιπποκράτη στον ίδιο του τον τόπο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη του. Η επιλογή των φετινών μας ταινιών το αποδεικνύει ...Η υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στενά κριτήρια. Πιστεύω ότι αυτό το ασφυκτικό κριτήριο στην καθημερινότητα μας, συχνά οδηγεί σε διάφορες εκδοχές ασθενειών. Το πνεύμα του Ιπποκράτη, η διδασκαλία του, το περιεχόμενο της σκέψης του, οδηγούν το δικό μας πνεύμα εργασίας. Όλοι οι δημιουργοί και οι γιατροί που έρχονται στην εκδήλωση επιθυμούν αυτό ακριβώς, να προτείνουν τη δική τους δημιουργία και άποψη σε έναν ανοικτό διάλογο εδώ στο νησί του Ιπποκράτη. Ελπίζουν ότι θα αναμετρηθούν έντιμα, σεμνά, αλλά και με ενθουσιασμό και πίστη στο περιεχόμενο του περίφημου όρκου και ότι αυτό συνεπάγεται»
Θεματικοί άξονες όλων των ταινιών είναι οι ιατρικές πρακτικές όπως αυτές εφαρμόζονται από φωτισμένους και ανιδιοτελείς ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, η επιρροή και συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος και ο υποστηρικτικός ή όχι, ρόλος της κοινωνίας.

Oι ταινίες
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει πέντε ημέρες, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, θα προβάλλει 85 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 31 χώρες του κόσμου για την Υγεία και τον Άνθρωπο, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα βραβεία του Φεστιβάλ. Στο νησί του Ιπποκράτη θα αφιχθούν 62 σκηνοθέτες και εκπρόσωποι των ταινιών από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

12 Ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και 8 στο Πανόραμα με υπογραφές των σκηνοθετών Αντρέας Θωμόπουλος, Μαριάννα Οικονόμου, Δημήτρης Καλλούδης, Εύα Στεφανή, Νίκος Ζωϊόπουλος, Νίκος Αλευράς , Σταύρος Ψυλλάκης, Παναγιώτης Καραντίας, Αναστασία Χριστοφορίδου, Καλλιόπη Λεγάκη, Δήμητρα Διδαγγέλου , Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλης, Δανάη Παπαδάτου και Μιχάλης Γαλανάκης.

«Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή έτσι και η εξάσκηση της ιατρικής είναι θέμα ισορροπιών» είπε ο διάσημος νευροχειρουργός και πρωταγωνιστής της ταινίας Δρ Henry Marsh που θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης για να προλογίσει την πολυβραβευμένη ταινία έναρξης του φεστιβάλ «Ο Άγγλος Χειρουργός» του σκηνοθέτη Geoffrey Smith.

Ορισμένοι ακόμη σκηνοθέτες και εκπρόσωποι των ταινιών που θα βρίσκονται στην Κω είναι
ο νεαρός Γερμανός Μπένι, από την ταινία «Όταν ο Μπένι ξύπνησε από το Κώμα» και ο γιατρός της κρανιοϊερής θεραπείας που τον παρακολουθούσε και τον βοήθησε να συνέλθει, Δρ Peter Berger.
Η διάσημη χορεύτρια και ιδρύτρια της ομάδας Μαγιουμανά και πρωταγωνίστρια της ταινίας
« Διάφανος Χρόνος» η οποία μας ταξιδεύει στην μάχη της με τον καρκίνο του στήθους, Eylon Nuphar.

Η Maria Finitzo που γύρισε την ταινία «Ιχνηλατώντας τα βλαστοκύτταρα», πολύ επίκαιρο θέμα, αφού πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε την συνέχιση των επιχορηγήσεων για την έρευνα των βλαστικών κυττάρων που είχε παγώσει ο πρόεδρος Μπούς.

Ο σκηνοθέτης Βέρνερ Σβάιτσερ από την Ελβετία, θα βρίσκεται στο φεστιβάλ με την ταινία του «Κρυμμένη Καρδιά» και θα μιλήσει για τον διάσημο καρδιοχειρουργό Κριστιάν Μπάρναρντ.

Η Χάλα Αλαμπντάλλα από την Συρία, σκηνοθέτης της ταινίας «Ε, Μην Ξεχάσεις το Κύμινο», μία αλληγορική ιστορία για την κυκλική σχέση ζωής και θανάτου.

Και πολλοί ακόμη ανάμεσα στους οποίους ,o στενός συνεργάτης του Louis Malle Michel Ferry, ο Rick Minnich, ο Beck Peacock, η Eva Weber,η Charlotte Glynn, η Janet McGiffin, η Susan Hogue, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Καναδός Peter Raymont, o Martin Hampton, o Σνιέζαν Λάλοβιτς από την Βοσνία -Ερζεγοβίνη και ο Michai Ionescu από την Ρουμανία.

Συνεντεύξεις Τύπου
Κάθε μεσημέρι, λίγα μέτρα από την αρχαία αγορά ,στην κεντρική πλατεία της Κω, το κοινό και οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να σχολιάσουν, να θέσουν ερωτήματα στους σκηνοθέτες των ταινιών. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. Γιατροί πολλών ειδικοτήτων θα διαθέσουν τον χρόνο τους για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να λύσουν ερωτήματα που θα ανακύψουν και θα εκφράσουν τις απόψεις τους. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν ακόμη ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και διευθυντής για τα τμήματα της Ελλάδας, Νιγηρίας, Λιβερίας, Συρίας, Ζάμπιας και Ιράκ κύριος Patrick Wieland καθώς επίσης και ο ιατρός και εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Κριτικές επιτροπές
Στις κριτικές επιτροπές συμμετέχουν προσωπικότητες της Ιατρικής επιστήμης και του Κινηματογράφου, ώστε να επιτευχθεί η «ύφανση» της Ιατρικής και κινηματογράφου.
Το κριτήριο για την επιλογή των κριτών δεν ήταν απλά οι περγαμηνές τους αλλά κυρίως η ηθική και αισθητική τους στάση απέναντι στα πράγματα. Είναι όλοι σεμνοί εργάτες στο σκοπό της εργασίας και της ζωής που έχουν επιλέξει.
Τα μέλη των κριτικών επιτροπών είναι:
Ηλίας Θεοδωρόπουλος Ιατρός
Θεόφιλος Ρόσενμπεργκ, Ιατρός
Ανδρέας Θωμόπουλος, Σκηνοθέτης
b.h. Yael, Σκηνοθέτης
Katarina Peters, Σκηνοθέτης
Hans Bosscher, Σκηνοθέτης
Νικος Μπαϊμπας, Ιατρός
Δημήτρης Κασσίμος, Ιατρός
Joseph Spaid, Σκηνοθέτης
Σάκης Κουντουραντζής, Φυσικός
Τα βραβείο κοινού θα συντονίσει και θα απονείμει η Κινηματογραφική Λέσχη της Κω (ΚΙΛΕΚΩ)

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από την φωτογραφική έκθεση του διάσημου φωτογράφου Ralf Tooten με αποκλειστικό θέμα την Ψωρίαση. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ψωρίαση : Η Γυμνή Αλήθεια». Μια ασθένεια που δεν αγγίζει μόνο το δέρμα μας αλλά και την ψυχή μας. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του κινηματογράφου ΟΡΦΕΑ με την ευγενική χορηγία της Wyeth.
Η πανευρωπαϊκή καμπάνια "Ψωρίαση: Η Γυμνή Αλήθεια" ταξιδεύει στην Κω για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω - Ιπποκράτης.

Επίσης , την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 19.30, η γνωστή τραγουδίστρια από τον Λίβανο,Yolla Khalife που συμμετέχει στην ταινία «Ε,Μην Ξεχάσεις το Κύμινο», θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο αρχαίο ΩΔΕΙΟ τη Κω , ερμηνεύοντας τραγούδια της Μεσογείου.
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας « Ιπποκράτης» δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εάν δεν υπήρχαν οι χορηγοί και οι συνεργάτες , που άμεσα και γενναιόδωρα στήριξαν και αγκάλιασαν αυτόν τον θεσμό.

Πηγή: http://kulturosupa.pblogs.gr/2013/11/1o-diethnes-festibal-kinhmatografoy-gia-themata-ygeias-h-synente.html