Όνειρα σε άλλη γλώσσα

Όνειρα σε άλλη γλώσσα - Μια ταινία της Λουκίας Ρικάκη

Ήρθε λοιπόν και στην Πρέβεζα η κυρία «που βγάζει κάμερα» στα παιδιά, όπως είπε ένας μαθητής στην ταινία της.

Η Λουκία Ρικάκη, ακούραστη μίλησε με τα παιδιά της Πρέβεζας και της Φιλιππιάδας από τις ομάδες κινηματογράφου, που έχουν δημιουργηθεί, μίλησε με τους θεατές της ταινίας της.

Αλλά κυρίως «μίλησε» με την ταινία της.

Δυο χρόνια έκανε να την ολοκληρώσει καθώς επιζητούσε από τα παιδιά του σχολείου της Φανερωμένης Κύπρου όχι απλά μια συνέντευξη, μια γνώμη. Αλλά μια κατάθεση ψυχής, μια εξομολόγηση ονείρου, που τα κατόρθωσε με κόπο, με επιμονή, με επικοινωνία, με αγάπη, με συναδέλφωση.

Φανταστείτε τόσα παιδιά με διαφορετικές θρησκείες, άλλη γλώσσα, ιδιαίτερη κουλτούρα να μιλούν στην κάμερα σαν να είναι ο φίλος τους, ο «κολλητός» τους, η μάνα τους.

Το πείραμα που γίνεται από το φιλόδοξο πρόγραμμα του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας βρήκε τον καλύτερο συνήγορό του στην κάμερα της Ρικάκη. Που κινήθηκε ανεξάρτητα, μακριά από κυκλώματα, με μόνο όπλο την μεγάλη διάθεση για συμβολή στα οξυμένα και κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.

Το σχόλιό της απλό και περιγραφικό, αλλά και καίριο και στοχευμένο, δεν καθοδήγησε, αλλά προβλημάτισε και άφησε το κοινό να βρει μόνο του τις λύσεις και τα συμπεράσματα, όπως και οι μικροί ήρωες της ταινίες της έβγαλαν τις μύχιες σκέψεις τους αβίαστα μπροστά στο φακό.

Ήταν μια ξεχωριστή ταινία

Ήταν μια ξεχωριστή προβολή

Ήταν μια βραδιά γεμάτη από παιδική ηλικία…

Ήταν μια βραδιά από όνειρα «που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση»…

Εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαριστούμε τους δύο Αντιδημάρχους κ. Φραγκούλη και κ. Κορωναίο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ζάκα, καθώς και τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλιόπουλο, που τίμησαν με την παρουσία τους την προβολή .

Ευχαριστούμε τα παιδιά του Συνόλου Έντεχνης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, που ζωγράφισαν με νότες την έναρξη της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε τον μαθητή Λουκά Λελόβα, που με την παρουσία του και το μικρό οικολογικό διαμάντι του-την ταινία του- μας έδειξε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα…

Ευχαριστούμε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε και τους χορηγούς μας Ξενοδοχείο Διώνη και ΚΤΕΛ Πρέβεζας.

Λουκία σ’ ευχαριστούμε  

Πηγή: papadimos.blogspot.gr