«Το άνθισμα της θάλασσας»

«Το άνθισμα της θάλασσας»

«Το αποτέλεσμα που καταθέτουμε, και το οποίο θα ξετυλίγεται καθημερινά μπροστά σας στη Σκηνή του 104, είναι το σπέρμα μιας αγωνίας, μιας παράδοσης άνευ όρων στη μαγευτική δίνη των χαδιών των λέξεων, όταν εκείνες τολμούν κι εμείς τους επιτρέπουμε τη λυτρωτική διείσδυση στα άδυτα της συγκίνησης, κάτω από το δέρμα της μνήμης, εκεί που το σώμα ξυπνά, μαζί με την ψυχή, για να συναντήσει το «άνθισμα της θάλασσας».
Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτης-συγγραφέας
 
ΥΠΟΘΕΣΗ
Πρόκειται για μια παράσταση με ποίηση και μουσική που ξεφεύγει από τις καθιερωμένες θεατρικές οδηγίες. Τα πρόσωπα του έργου απαρτίζονται από τον -εξαιρετικό ηθοποιό- Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και τον οχτάχρονο Γιαννάκη. Με αφορμή τις αθώες ερωτήσεις του παιδιού, ανιχνεύονται οι πιθανές του απαντήσεις μέσα από τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και την ποίηση των: Ευριπίδη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καρούζου, Γιώργου Σαράντη και Τάσου Λειβαδίτη. Στόχος του έργου είναι να δείξει πώς στιχουργοί και ποιητές -από διαφορετικές χρονολογίες και καταστάσεις- επικοινωνούν μεταξύ τους. «Βλέπουμε πως ο Ελύτης, ο Σεφέρης και ο Ευριπίδης μιλούν -έστω και ετεροχρονισμένα- από την ίδια οπτική γωνία, για το ίδιο πράγμα!», μας είπε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
 
ΧΩΡΟΣ-ΣΚΗΝΙΚΑ
Γοητευτήκαμε από την ομορφιά και την αντισυμβατικότητα του χώρου και γι’ αυτόν -και μόνο- το λόγο σας δίνουμε μια σύντομη περιγραφή του. Το θέατρο στεγάστηκε πρόσφατα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο τριών επιπέδων, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Εξαρχείων. Στο υπόγειο του Θεάτρου 104 φιλοξενούνται κάθε βράδυ νέοι κωμικοί, που επιδίδονται στη γνώριμη -από τις αμερικανικές ταινίες- Stand Up κωμωδία, με τη συμμετοχή του κοινού. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η αίθουσα υποδοχής των θεατών, που λειτουργεί παράλληλα σαν βιβλιοθήκη και έκθεση των εκδόσεων Καστανιώτη, από αυτήν παρελαύνουν συχνά επώνυμοι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού και συμμετέχουν σε συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει η αίθουσα με την -επίπεδη- θεατρική σκηνή. Πρόκειται για έναν πολύ «γλυκό» χώρο, με λιθόκτιστους τοίχους -όπως είναι και όλο το κτίριο- που θα σας συναρπάσει με τη θέρμη και την αμεσότητα που προσθέτει στη σχέση ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές. Το δε σκηνικό απαρτίζεται από όμορφα ελληνικά στοιχεία: ένα έρημο νησάκι που το γλείφει η θά­λασσα, ένα κομμάτι ουρανού, ένας πίνα­κας με ξύλινη κορνίζα που έχει θέμα τη θάλασσα και ένα μικρό μανουάλι με α­ναμμένα κεριά.
 
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 Το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για την καλύτε­ρη παράσταση που έχουμε δει μέχρι τώρα -παρά το γεγονός ότι δεν βαδίζει στην πεπατημένη των θεατρικών οδηγιών. Ενδεικτικά να σας εκθέσουμε ότι το κοινό παρέμεινε προσηλωμένο στις θέσεις του για λίγα λεπτά. Αλήθεια, για πόσες παραστάσεις έχετε ακούσει κάτι ανάλογο; Το έργο προκαλεί στο θεατή το συγκινησιακό ειρμό της σκέψης, χωρίς να είναι καθόλου «βαρύ» και κουραστικό.
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...
Λίγα τεύχη νωρίτερα είχαμε παρουσιάσει το πολύ καλό «Βίρα της άγκυρες» και σας είχαμε προτείνει να μην το χάσετε. Αν σας προτρέψαμε μια φορά να μη χά­σετε την παράσταση αυτή, τότε σας προτρέπουμε δυο φορές να μη χάσετε το «Άνθισμα της θάλασσας». Πραγματικά συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, στη Λουκία Ρικάκη και στο Κέντρο Τέχνης και Λόγου 104, για την πρωτότυπη ιδέα και την εκπληκτική δουλειά. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Του Δημήτρη Μεϊδάνη
Περιοδικό GoTV