«Να αλλάξει το μάρκετινγκ των ταινιών»

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Η Λουκία Ρικάκη πέτυχε μιαν ανεξάρτητη συμπαραγωγή με ξένες τηλεοράσεις

Της Μαρίας Κατσουνάκη


Aφού προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Α­νεξάρτητων Ταινιών της Νέας Υόρκης, περιηγήθηκε στα Φεστι­βάλ του Σαν Σεμπαστιάν, των Καννών (Τη­λεοπτικό), της Τρουά (Γαλλία), αγοράστη­κε από πολλά ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κα­νάλια και ανεξάρτητο κύκλωμα διανομής στη Ν. Υόρκη, προβάλλεται από σήμερα και σε έναν αθηναϊκό κινηματογράφο. Το «Ταξίδι στην Αυστραλία» της Λουκίας Ρι­κάκη, αφού διέγραψε μια εντυπωσιακή τροχιά στο εξωτερικό, επέστρεψε στη βάση του διαθέτοντας αξιοζήλευτες περ­γαμηνές. Γιατί, πόσοι Έλληνες σκηνοθέ­τες μπορούν να ισχυριστούν ότι Αμερικα­νοί διανομείς ενδιαφέρθηκαν για τις ται­νίες τους και πως σύντομα μπορεί να τις δουν να προβάλλονται σε κινηματογρά­φους της Ν. Υόρκης;

Η Λουκία Ρικάκη, όμως, αν και 29 μόλις χρόνων, έχει ήδη στο ενεργητικό της πολ­λές τηλεοπτικές παραγωγές, συμμετοχές σε ευρωπαϊκές επιτροπές και οπτικοακουστικά προγράμματα, παραγωγές ται­νιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Πολυπράγμων και ανήσυχη, δραστήρια και έμπειρη σε θέματα διανομής, ασχολείται τους τελευταίους πέντε μήνες εντατικά με την προώθηση της ταινίας της στο εξωτερικό. Ταξιδεύει, αλληλογραφεί, επι­κοινωνεί συνεχώς με γραφεία και διανο­μείς. Και οι ενέργειές της άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς: «Πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντίληψη του τρόπου προώθησης των ελληνικών ταινιών», υποστηρίζει. «Στο εξωτερικό σκέφτονται τη διανομή από τη σύλληψη κιόλας της ιδέας του σεναρίου. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τηλεοράσεις για το θέμα της ταινίας έπαι­ξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να τη γυρίσω».

Θεωρεί την εμπειρία της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων ταινιών της Ν. Υόρκης ιδιαίτερα σημαντική. Ήρθε σε επαφή με μεγάλα γραφεία διανομής, δυσπρόσιτα για τους Ευρωπαίους δη­μιουργούς ζώντας, παράλληλα, τους εξο­ντωτικούς ρυθμούς της αμερικανικής κι­νηματογραφικής βιομηχανίας. Το φεστι­βάλ διήρκεσε δέκα μέρες, στο διάστημα των οποίων προβλήθηκαν συνολικά 180 ταινίες. Τις προβολές παρακολούθησαν διανομείς που αναζητούν νέα ταλέντα.

«Το ταξίδι στην Αυστραλία», πρώτη με­γάλου μήκους ταινία της, γυρίστηκε με τη συμμετοχή της Σουηδίας (κανάλι SVT 1) και της Γαλλίας (Antenne 2). Θέμα της είναι η αληθινή ιστορία δύο παιδιών που δραπετεύουν από την ασφυκτική ζωή μιας επαρχιακής πόλης για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. «Όταν διάβασα την είδηση στις εφημερίδες συγκινήθηκα πολύ», λέει. Με μια κάμερα στο χέρι πήγα στο χωριό, απ' όπου ξεκίνησαν τα παιδιά την περιπλάνησή τους, τα συνάντησα, μίλησα μαζί τους και ταυτόχρονα συνέλαβα τον εαυτό μου να αναζητά τους χώρους για το γύρισμα μιας ταινίας... Για τα παιδιά το ταξίδι είναι μια διαδικασία φυγής. Δεν έχει σημασία από που ξεκινά και πού καταλήγει, σημασία έχουν όσα διαδραματί­ζονται στη διάρκειά του. «Κάθε τι που συναντούν το αντιμετωπίζουν με την α­θωότητα του πρωτόγνωρου, που τους επι­τρέπει μια διαφορετική, αλλά και κάπως αποκαλυπτική ματιά στη ζωή», προσθέτει η σκηνοθέτις. Από την ταινία, εκτός από τους δύο μικρούς πρωταγωνιστές, παρε­λαύνουν ένας ναυτικός, ένας κλόουν, ένας Αυστραλός συγγραφέας, δύο φαντάροι. Πρόσωπα που στα μάτια των παι­διών παίρνουν τις διαστάσεις χαρακτή­ρων παραμυθιού.