Προβολή της ταινίας "Ο Άλλος" στο σεμινάριο Το σχολείο πίσω από το φακό

Το σχολειο πισω απο το φακο - ΖΩΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Το σχολείο πίσω από το φακό ήταν ο γενικός τίτλος ενός διήμερου σεμιναρίου που διοργανώθηκε από τη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Φανερωμένης Λευκωσίας στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2009.

Το σεμινάριο βασίστηκε σε ένα αντίστοιχο διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ήταν μια ιδέα του ιστορικού της Εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά. Περιελάμβανε προβολή τεσσάρων ταινιών, σχολιασμό και συζήτηση με το κοινό.

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου η θεματική ενότητα είχε τίτλο Σχολείο και Διαφορετικότητα. Προβλήθηκε η ταινία Το σχολείο της Μαριάννας Οικονόμου, ένα σχολείο στην Αθήνα όπου τα μισά παιδιά είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που μετανάστευσαν στην Αθήνα από τη Θράκη. Σε ένα κλίμα πολιτικών και κοινωνικών προκαταλήψεων μια ομάδα εκπαιδευτικών προσπαθεί να «στήσει» ένα κανονικό σχολείο. Ακολούθησε σχολιασμός από τη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου και ομιλία από την εκπαιδευτικό Ρένα Χόπλαρου.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία Ο άλλος, της Λουκίας Ρικάκη. Η ταινία καταγράφει το ειδικό αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μονοθέσιου δημοτικού σχολείου στο χωριό Πατσίδερος της Κρήτης όπου φοιτούν 5 Αλβανοί και ένας μόνο Έλληνας. Μετά το σχόλιο από τη σκηνοθέτιδα ακολούθησε ομιλία από τον κ Μιχαλίνο Ζεμπύλα, Επίκουρο Καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου η θεματική ενότητα με τίτλο Το σχολείο μέσα από τα μάτια των παιδιών, των εφήβων και των γονιών περιελάμβανε προβολή της ταινίας Θα μάθεις παιδί μου γράμματα; σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου. Η ταινία εξετάζει πώς μοιράζεται η ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Η ταινία σχολιάστηκε από το σκηνοθέτη. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Γεώργιο Τσιάκαλο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ταινία Μικρά βήματα σε ένα μεγάλο κόσμο, της Καλλιόπης Λεγάκη καταγράφει με μια κάμερα τη διαδικασία που ακολουθεί ένα Γυμνάσιο στο Kερατσίνι όταν αποφασίζει να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση. Τριάντα παιδιά 15 χρονών συγκεντρώνονται και δημιουργούν μια παράσταση βασισμένη στις προσωπικές εμπειρίες και βιώματά τους. Το σχόλιο της σκηνοθέτιδας ακολούθησε ομιλία από τη Μιράντα Χρίστου, Λέκτορα της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, στο πανεπιστήμιο Κύπρου και συζήτηση με τον Αχιλλέα Κουκκίδη, Κλινικό Ψυχολόγο.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πρόγραμμα που υλοποιεί για δεύτερη χρονιά η ΖΕΠ Φανερωμένης με τίτλο Μια ταινία μια συζήτηση, στο χώρο του Υφαντουργείου, ενός Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Ομίλου δίπλα στην αυλή του σχολείου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία, δημοσιογράφοι, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινό συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις.

Η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από το σεμινάριο επιβεβαίωσαν την άποψη του κ Αλέξη Δημαρά ο οποίος πιστεύοντας στη δύναμη και αξία των ντοκυμαντέρ είχε και την αρχική ιδέα για την πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα. Την ίδια επιβεβαίωση είχε και η Ομάδα Καθοδήγησης της ΖΕΠ Φανερωμένης για την επιλογή της ως μέσο επιμόρφωσης κι ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών. Χορηγοί του σεμιναρίου ήταν η Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΟΕΔ, και η
Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπάιδευσης.

Πηγή: Παιδεία και Πολιτισμός (Ενημερωτικό Δελτίο του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου), τ. 39 (Μάρτιος 2009), σελ. 3-4.