Η Λουκία Ρικάκη με τα "Λόγια της Σιωπής" στο 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2002)
Σύντομα η ιστορία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Έτος 2002)
 
«Υπάρχουν βαθύτερα στρώματα αλήθειας στον κινηματογράφο, όπως η ποιητική, εκστατική αλήθεια. Είναι μυστήριο και ασύλληπτο και μπορεί να κατακτηθεί μονάχα μέσα από την επινόηση, τη φαντασία και το στιλιζάρισμα». Από τους λίγους εναπομείναντες «ρομαντικούς» σκηνοθέτες, ο Βέρνερ Χέρτσογκ, βασικός τιμώμενος της 4ης διοργάνωσης, περιγράφει το έργο του. Η αληθινή ζωή όμως δεν είναι πάντα ρομαντική και το 4ο Φεστιβάλ φωτίζει μια από τις πιο σκληρές πτυχές της, εστιάζοντας στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Παιδιά μιας σκληρής πραγματικότητας» αποτελεί έναμόνο κομμάτι της πολυδιάστατης προσπάθειας του Φεστιβάλ για εποικοδομητική ευαισθητοποίηση.
 
Η ημερίδα «Ανθρώπινα δικαιώματα: Τα παιδιά», στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μοσέν Μαχμαλμπάφ, ο Πίτερ Ουιντόνικ και η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δίνει τη σκυτάλη σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Νόαμ Τσόμσκι για τα MME, την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα –δεύτερη φορά που ο επιφανής ακτιβιστής συνδράμει τις δράσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 
Τρίτη και σημαντικότερη ίσως ενέργεια αποτελεί η διοργάνωση τηλεμαραθώνιου για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών προσφύγων από το Αφγανιστάν. Σε συνεργασία με την ET3, το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταφέρνει να συγκεντρώσει το ποσό των 70.433 € που κατατέθηκε στο λογαριασμό που είχε ανοίξει ο Μοσέν Μαχμαλμπάφ μέσω της UNESCO για το σκοπό αυτό. Οι φωτογραφίες που λάβαμε ένα χρόνο μετά με μια ομάδα μαθητών να μας χαιρετούν μπροστά στο νέο τους σχολείο αποτέλεσε και την ουσιαστική δικαίωση της προσπάθειας
του Φεστιβάλ!
 
Από τις πιο απολαυστικές παρουσίες ήταν η Μόνικα Τρόιτ, φίλη του Φεστιβάλ και τιμώμενη εκείνη τη χρονιά, η οποία είχε γοητεύσει με την ανεμελιά της – σ’ ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, είχε ξαπλώσει στη σκηνή του «Ολύμπιον» ενώ περίμενε να ολοκληρωθεί η διερμηνεία του λόγου της στα ελληνικά! 
 
Θετική απήχηση στο κοινό είχε και το αφιέρωμα στον φωτογράφο και σκηνοθέτη Μπρους Ουέμπερ, αλλά και οι ταινίες του τμήματος "Αργά τη Νύχτα", όπως το Good Rockin' Tonight: The legacy of Sun Records του φετινού τιμώμενου Μπρους Σινόφσκι με θέμα το θρυλικό στούντιο  όπου ηχογραφήθηκαν οι πρώτοι δίσκοι των Έλβις Πρίσλεϊ, Τζέρι Λι Λούις,κ.ά., και το TheCockettesτων Μπιλ Ουέμπερ και Ντέβιντ Ουάισμαν με θέμα τον ομώνυμο πρωτοποριακό θίασο. Μέρες καρναβαλιού,και στην αίθουσα είχε δημιουργηθεί μεγάλο κέφι, όπως και πριν την προβολή του www.raguzaria.gr του Λουκά Κούχτιν, με τα κλαρίνα να κατακλύζουν με τους ήχους τους την είσοδο του "Παύλος Ζάννας".  
 
Σ’ένα από τα καλύτερα Q&A στην ιστορία του Φεστιβάλ, η Λουκία Ρικάκη με την κωφάλαλη πρωταγωνίστρια της ταινίας της Λόγια της σιωπής συνομιλούν με το κοινό και όλοι έχουν να λένε για το ατελείωτο χειροκρότημα στο τέλος. Είναι η πρώτη χρονιά που η FIPRESCI απονέμει βραβεία, όπως και η πρώτη χρονιά που πραγματοποιεί ται τμήμα «Προσεχώς»για τις ελληνικές ταινίες. Στο πολύχρωμο αποκριάτικο πάρτι στο «Σαντέ», εξωτικές χορεύτριες ξεσηκώνουν τον κόσμο σε χορό, και το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την πόλη για ακόμη μια χρονιά.
 

 

Πηγή: http://tdf.filmfestival.gr/inst/Festival/gallery/DocFestival/11/ShortHistory10.pdf