Τα "Όνειρα σε άλλη γλώσσα" στην δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού "Οι ζωές των άλλων"

Οι ζωές των "άλλων" είναι μια ανοικτή δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού που διήρκεσε 5 μήνες, από τις 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου 2013.

Θέμα και κύριος στόχος του σχεδίου είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από συλλογικές δράσεις που θα συνδυάζουν την εικαστική προσέγγιση με τη δημιουργική χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανοικτού διαλόγου για τις μειονότητες και για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες. Η πρόσκληση συμμετοχής είναι ανοιχτή σε όλους, με κύριο target group τους μετανάστες και τα άτομα με αναπηρίες. Βασικός στόχος η δημιουργία μιας υποδομής για την ανάπτυξη της επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους, που θα συνδυάζει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης με τα νέα εργαλεία της κοινωνίας της πληροφορίας, αλλά και της τέχνης. Ζητούμενο είναι, τόσο η εξοικείωση με τα Νέα Μέσα μέσα από δημιουργική και μη-τυπική μάθηση, όσο και η δημιουργική τους χρήση για αντίστοιχες νεανικές συνεργασίες και δράσεις στο μέλλον.

Ο τόπος διεξαγωγής της δράσης είναι η Καλαμάτα. Εκτός από τους νέους της τοπικής κοινωνίας, σε όλη τη διάρκεια της δράσης σχεδιάζεται η συμμετοχή προσκεκλημένων καλλιτεχνών που θα συνεργαστούν με τους συμμετέχοντες για την παραγωγή έργων και συλλογικών δράσεων στην πόλη (προβολές, εκθέσεις, performance, παραγωγή βίντεο/ντοκυμαντέρ κλπ). Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (blog), όπου θα αναρτηθεί δίγλωσση πρόσκληση συμμετοχής (ελληνικά-αγγλικά) θα μπορούν να λάβουν μέρος διαδικτυακά όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποστέλλοντας ανεξάρτητα το υλικό τους (προτάσεις-έργα) καθ’ όλη τη διάρκεια αλλά και μετά του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να είναι απεριόριστος.

Όνειρα σε άλλη γλώσσα - ένα ξεχωριστό ντοκυμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη

Όνειρα σε άλλη γλώσσα from f:LoMak on Vimeo.

Όνειρα σε άλλη γλώσσα, Ελλάδα 2010. Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία - σενάριο: Λουκία Ρικάκη. Μοντάζ: Γιάννης Δαρίδης, 68΄- Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ γύρω από τα παιδιά μεταναστών, αλλά και Ελληνοκυπρίων σε δημοτικό σχολείο στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ
Σχολείο Φανερωμένης 300 πρόσωπα 300 όνειρα καθένα στη γλώσσα του.

Το σχολείο ίσως δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία γύρω του, όμως στη Φανερωμένη προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινωνία των παιδιών του σχολείου και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

"Η ζωή είναι δύσκολη, αλλά κι εγώ εύκολη δεν είμαι" έγραφε η τσάντα της Περβίν από την Τουρκία, στα Ελληνικά και στα Τούρκικα. Έτσι ξεκίνησε η Περβίν να γράφει την ιστορία της, για το πώς διεκδίκησε την εκπαίδευσή της και ήρθε από το χωριό της στην Τουρκία, στην Κύπρο με τα αδέλφια της, για να μάθουν κι άλλα γράμματα. Ήρθε μαζί με την Αϊσέ, τον Κεμάλ και τον Μεχμέτ. Και οι τέσσερις φοιτούν στα σχολεία της Φανερωμένης.

Πηγή: lives of others