Ο «Άλλος» μέσα από τρεις ελληνικές ταινίες

Στην εκπομπή «Πυροβολώντας τον Γκοντάρ» Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7, ο Στέφανος Γκιζλής μας οδηγεί σε ελληνικές ταινίες (Γραμματικός, Ρικάκη, Κουτσιαμπασάκος) που εξερευνούν τον «Άλλον», τον διαφορετικό στου χρόνου την αιώρα...

Ο φόβος για τον «Άλλον» με φόντο την ελληνική επαρχία σε μια ταινία του Νίκου Γραμματικού  («Ο Βασιλιάς»). Ο Βαγγέλης που αντί να ζήσει σαν βασιλιάς θα βιώσει ένα σκακιστικό «ματ» ενώ όλα του τα κομμάτια έχουν πέσει. Τελικά «τα κάγκελα για όλους ίδια είναι, τα όρια του καθενός διαφέρουν», αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποτελούν παρά πεπερασμένα μεγέθη.
 
Τη σκυτάλη από το σινεμά του Γραμματικού, παίρνει η Λουκία Ρικάκη η οποία αναζητά τον «Άλλο» σε ένα ορεινό χωριό του Ηρακλείου και στα στενά όρια ενός δημοτικού σχολείου με έναν Έλληνα και πέντε Αλβανούς μαθητές.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ της Λουκίας εδώ

Με «γέφυρα» τους 542 και τον Μίλτο Σαχτούρη, το κινηματογραφικό ταξίδι μας οδηγεί στα Τρίκαλα και τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο. Ο γιος του φύλακα που περιπλανιέται σε ερειπωμένα πέτρινα σπίτια και έλατα στα ορεινά της Θεσσαλίας προσπαθώντας να σταματήσει «του χρόνου την αιώρα» την ίδια στιγμή που ο δημιουργός του τρέχει να προλάβει τις εικόνες που ξεθωριάζουν, τόσο μέσα από τον «Μανάβη» του, όσο και μέσα από τα υπόλοιπα φιλμ που έχει δημιουργήσει.
 
Η μόνη πατρίδα ξένε
Είναι ο κόσμος όπου ζούμε
Το ίδιο χάος γέννησε όλους τους θνητούς
Μελέαγρος 1ος π.Χ.

(από την εισαγωγή της ταινίας «Ο άλλος» της Λουκίας Ρικάκη)
 
Soundtrack εκπομπής από Papercut, Λάργκο, Φράξια, Θανάση, Σωκράτη και Λεωνίδα.

"Πυροβολώντας τον Γκοντάρ", Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7:
κάθε Τετάρτη 7-8 μ.μ. και σε επανάληψη κάθε Κυριακή την ίδια ώρα.
Επιμέλεια-παραγωγή: Στέφανος Γκιζλής

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ