Φεστιβάλ Emotion Pictures - 2009

Το φεστιβάλ "ΕMOTION PICTURES - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία" ήταν ένα φεστιβάλ πολύ χαμηλού κόστους, που στις τρεις μόλις διοργανώσεις του κατάφερε να δώσει ένα στίγμα ενδιαφέρον, ζωντανό, σύγχρονο, πλουραλιστικό, και να δείξει μια χωρίς προηγούμενο δυναμική.

Ταινίες 2009

Το Φεστιβάλ αναζήτησε και βρήκε τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα κινηματογραφικής πρωτοπορίας στον τομέα της αναπηρίας. Ταινίες, μέσα από τις οποίες το ζήτημα της αναπηρίας δεν παρουσιάζεται σαν αποκομμένη κοινωνική προβληματική, αλλά σε συνάρτηση με ευρύτερες παραμέτρους όπως o πόλεμος, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το επάγγελμα, η μητρότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κτλ. Περισσότερες από 200 συμμετοχές έφτασαν στα γραφεία του Φεστιβάλ από 20 τουλάχιστον χώρες (συμπεριλαμβανομένης βέβαια της Ελλάδας), από τις οποίες, με γνώμονα πάντα την καλλιτεχνική ποιότητα, επιλέχθηκαν οι παρακάτω (παραθέτονται εδώ με αλφαβητική σειρά):

Πληροφοριακό Τμήμα

Γιγάντιοι βηματισμοί / Giant Footsteps
- Ειρήνη Μαυροματάκη: Η τέχνη της ζωής
- Δήμος Γιγαντάκης: Κάθε πόντος ενός βασιλιά
Μιχάλης Ταμπούκας │ Ελλάδα │ 2009 │ 10 λεπτά

Σύνοψη: Η Ειρήνη Μαυροματάκη και ο Δήμος Γιγαντάκης είναι δύο άνθρωποι με διαφορετικού τύπου νανισμό. Η Ειρήνη χρησιμοποιεί πατερίτσες. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες της σκηνής και της οθόνης. Η ταινία ρίχνει μια ματιά στους γιγάντιους βηματισμούς της ζωής και των δραστηριοτήτων τους.

Βιογραφικό: Ο Μιχάλης Ταμπούκας είναι ηθοποιός και μεταφραστής. Άρθρα, απόψεις και κριτικές του για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε πολλές έγκυρες εφημερίδες.


Γιορτή στο φως / Revel in the Light
Ντάιρεν Μάστερσον │ Καναδάς │ 2005 │ 12 λεπτά

Σύνοψη: «Μια ήσυχη ζωή θα λάμψει». Αυτή τη φράση επιλέγει ο σκηνοθέτης Ντάιρεν Μάστερσον για ν’ αρχίσει να σκιαγραφεί το πορτρέτο της νεαρής Ρεβέκκας Μπεανί, της οποίας το απίστευτο πνεύμα ξεχειλίζει ακόμη και μέσα στις δύσκολες συνθήκες αναπηρίας που ζει. Η μοναδική ιστορία της συγκινεί τους ανθρώπους γύρω της, καθώς η αγάπη προς την οικογένειά της και η συνεχής ελπίδα για ζωή έχουν καταφέρει να τη μεταμορφώσουν σ’ έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Η ταινία είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου της ίδιας της Ρεβέκκας και της Πρωτοβουλίας Ubuntu, ενός ιδρύματος που αποτελείται από άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Βιογραφικό: O Ντάιρεν Μάστερσον είναι σκηνοθέτης, βραβευμένος συγγραφέας, παραγωγός, μοντέρ και συνθέτης. Τιμήθηκε με το βραβείο John Culkin από το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ για το ντοκιμαντέρ McLuhan Way: In Search of Truth (2007). Το In God’s Hands (2003) απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου/σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Magnificat (2006). Πρόσφατα έκανε την παραγωγή των ντοκιμαντέρ Hidden Steeples και Spoon Man.


Επτά συν Ένα (7+1) / Seven plus One
Άλκης Σδούγκος │ Ελλάδα │ 2009 │ 25 λεπτά

Σύνοψη: Πώς γυρίζεται άραγε μια ταινία; Ποιοι είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους το κινηματογραφικό ραβδί; Ένας αφηγητής προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν στον κόσμο του κινηματογράφου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις φάσεις δημιουργίας μια ταινίας, από το στάδιο του σεναρίου μέχρι την προβολή της στις αίθουσες. Την ώρα που την… απολαμβάνουν, ένα μυστηριώδες και αναπάντεχο γεγονός γυρίζει την ταινία πίσω. Αυτή ξεκινά από την αρχή. Πρόκειται για την ίδια ταινία, από διαφορετική όμως οπτική γωνία.

Βιογραφικό: Ο Άλκης Σδούγκος σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στον ημερήσιο Tύπο. Έλαβε μέρος ως καλλιτεχνικός διευθυντής, συμπαραγωγός και σκηνοθέτης σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται και με τον κινηματογράφο, ως κινηματογραφιστής και παραγωγός. Η 7+1 είναι η πρώτη αμιγώς δική του δουλειά στον κινηματογράφο.


Μικρές κινήσεις που αξίζουν / Small things that matter
Λουκία Ρικάκη │ Ελλάδα │ 2008 │ 30 λεπτά

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μαρτυρίες από τη ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις συχνότερες φλεγμονώδεις αρθροπάθειες. Παρουσιάζει τα μικρά πράγματα που έχουν σημασία στη καθημερινότητα αυτών των ασθενών, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Βιογραφικό: Η Λουκία Ρικάκη είναι σκηνοθέτις και παραγωγός. Είναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών & Εικαστικών Τεχνών Ρόδου Ecofilms και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω για θέματα Υγείας. Είναι συντονίστρια του Balkan Fund (Ταμείου για την ανάπτυξη σεναρίων από τις βαλκανικές χώρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και ιδρύτρια του Comedy Club (Νύχτες κωμωδίας).

Πηγή: http://www.ameamedia.gr/node/29