Προβολές ντοκυμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη στις Μέρες Ντοκυμαντέρ 2009

Το φεστιβάλ Μέρες Ντοκυμαντέρ είναι μια σειρά από κινηματογραφικές συναντήσεις και προβολές που διοργανώνονται από το 2006. Βασικός σκοπός της διοργάνωσης είναι η επαφή ενός ευρύτερου κοινού με τον αξιόλογο κινηματογράφο. Για τούτο, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ βγαίνουν από τις αίθουσες των φεστιβάλ και απευθύνονται πλέον, όχι σε ένα κοινό με εξειδικευμένο κινηματογραφικό ενδιαφέρον, αλλά σε έναν κόσμο από τον οποίο τελικά αντλήθηκε η ίδια η θεματολογία του σινεμά.

 
Οι Μέρες Ντοκυμαντέρ 2009 θα είναι μέρος του προγράμματος των Γιορτών Σικίνου 09 (14-16/07/2009) και των Γιορτών Φολεγάνδρου 09 (07/07, 08/07 και 10/07/2009).
 
   
 
Στο πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνονται δύο ταινίες της Λουκίας Ρικάκη:
 
Ο Άλλος
Σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη. Ελλάδα, 2004, 75'.
Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
 
 
Το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα στο οποίο φοιτά μόνο ένας Έλληνας μαθητής. Όλοι οι άλλοι συμμαθητές του είναι Αλβανοί.
H υποδοχή και η ενσωμάτωση των μαθητών από άλλες χώρες στα Ελληνικά σχολεία και μονοθέσια σχολεία γίνεται μία εξαιρετική δουλειά μη αποκλεισμού αυτών των μαθητών από εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς. H ταινία καταγράφει το ειδικό αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα του μονοθέσιου σχολείου στο χωριό Πατσίδερος στο Ηράκλειο, όπου όλοι οι μαθητές εκτός από έναν είναι αλβανικής καταγωγής. Όλοι διδάσκονται ισότιμα κάτι που διασφαλίζει απόλυτα, η αφοσίωση του δασκάλου Γιάννη Φραγκιαδάκη, ο οποίος κατάγεται από το χωριό. Στους συμμαθητές του, που ήρθαν από μακριά, χρωστά ότι παραμένει ανοικτό το σχολείο του χωριού του ο οκτάχρονος Γιώργος Γερακιανάκης, ο μόνος έλληνας μαθητής. 
 
Ήταν να φύγω
Σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη. Ελλάδα, 2007, 54'.
Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
 
 
Έφυγαν από τις πατρίδες τους ζουν ανάμεσα μας. Μία ταινία για εκείνους που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν δεύτερη πατρίδα τους.
Μπέλλα: «Καθένας έχει δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και να προστατεύεται από την ανεργία». Άρθρο 23: Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μαχμούντ: Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να αφήνει το σπίτι του χωρίς λόγο.
Γκρεης: Ο πόλεμος δεν καταστρέφει μόνο τη γη αλλά κάνει τις καρδιές πέτρινες ,τα μάτια τυφλά.
Νάντια: Μετανάστης είναι ο άνθρωπος χωρίς σπίτι, το σπίτι δεν είναι ένα μέρος μα ένα πρόσωπο που σε αναγνωρίζει.
Ζαιντ: Η μετανάστευση ενσωματώνει την αιχμή της προσωπικής του ελπίδας ως προς το απρόσωπο μέλλον.
Αιφα: Το απρόοπτο που παρουσιάζεται μπορεί να λογαριάζεται ως αδικία και που κατοικεί η δικαιοσύνη στους νέους τόπους.