Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στη Λουκία Ρικάκη

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στη Λουκία Ρικάκη

Δημοσίευση: 03-01-2012 18:11 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας το σημαντικό έργο της σκηνοθέτιδος Λουκίας Ρικάκη, που έφυγε πρόωρα, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων
www.ert-archives.gr και www.ert.gr το ντοκιμαντέρ της «TA ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», παραγωγής 2002.

Το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη, που είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ΕΚΚ και την TRICKY TRICK ΕΠΕ, αναφέρεται στη νοηματική γλώσσα. Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, καταγράφεται η πραγματικότητα της κοινότητας των κωφών στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Άνθρωποι με προβλήματα ακοής, αλλά και παιδιά κωφών γονέων ,διηγούνται τις καθημερινές τους εμπειρίες, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μεγαλώνοντας ανάμεσα στους δύο κόσμους- των κωφών και των ακουόντων- και μιλούν για τη σχέση τους με τον κόσμο των ακουόντων. Παρακολουθούμε στιγμές από την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις στιγμές αναψυχής, καθώς και την επικοινωνία και έκφρασή τους μέσα από τη νοηματική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει και ένα απόσπασμα από την εκπομπή «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ - ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ», αφιερωμένο στο 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο απόσπασμα της εκπομπής, η η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη μιλά για το ντοκιμαντέρ της «Λόγια της σιωπής», για την εμπειρία της από γνωριμία της με την κοινότητα των κωφών, καθώς και για τη νοηματική γλώσσα.

Βλ. εδώ μια λίστα των αφιερωμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί από το Αρχείο της ΕΡΤ (μέσω του σάιτ typologies.gr)