Under My Umbrella, του Άγγελου Σπάρταλη, με αφήγηση της Λουκίας Ρικάκη και ελληνικό animation 2007

Νέες Τεχνολογίες και Έκρηξη της Παραγωγής, 2000-2009

Ταινίες υψηλού προϋπολογισμού – καταιγισμός σπουδαστικών animation

2007. Ελληνικό κινούμενο σχέδιο με ποιότητα, ποσότητα και διακρίσεις!

Μικρού μήκους

Η χρονιά αυτή περιλάμβανε αρκετές πολύ αξιόλογες παραγωγές στο χώρο των μικρού μήκους ταινιών. Η θεματολογία τους, η επαγγελματική και πολλές φορές τολμηρή χρήση των νέων μέσων και της αφήγησης, έδειχνε πως το ελληνικό κινούμενο σχέδιο ενηλικιώνεται σταδιακά. Παράλληλα η μεγάλη παραγωγή της “Time Lapse Pictures” που υλοποιήθηκε με συνεργασία πολλών ταλαντούχων νέων δημιουργών έδινε ξανά την ελπίδα πως κάτι επιτέλους θα γίνει στον τομέα της οργανωμένης παραγωγής κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα. Όμως η οικονομική και κοινωνική κρίση που θα ξεσπάσει λίγο αργότερα θα μεταθέσει για μια ακόμα φορά τις ελπίδες στο μέλλον!

... Ο ιδιόρρυθμος και ιδιαίτερα δραστήριος σκηνοθέτης και εικαστικός Άγγελος Σπάρταλης παρουσιάζει δύο ταινίες μέσα στο 2007. Η πρώτη Love my Umbrella (5min, έγχρωμη) είναι εμπνευσμένη από την ποίηση του James Joyce. Ο δημιουργός σημειώνει: “Η νεότητα κάποτε τελειώνει: το τέλος είναι εδώ. Ποτέ δεν θα επαναληφθεί. Αυτό το ξέρεις καλά. Τι θα γίνει μετά; Γράψ’ το που να σε πάρει ο διάολος, γράψ’ το. Για τι άλλο είσαι ικανός;” Στην αφήγηση η Λουκία Ρικάκη.

Η δεύτερη είναι ο Μονοποδηλάτης (Monocycle) (9min, έγχρωμη), για την οποία η Πόλυ Χατζημάρκου, ιστορικός Τέχνης σημειώνει: “Από τις πρώτες δεκαετίες του πολυτάραχου 20ού αιώνα, όπου εμφανίζεται ο δημοφιλής Καραγκιόζης, ερχόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα όπου, με τον δικό του τρόπο ο Σπάρταλης και η καραγκιοζική ρέπλικα Μονοποδηλάτης επιχειρούν να μεταλλάξουν τη γλυκόπικρη αίσθηση των παιδικών μας ηρώων. Επιπλέον, η νέα εκδοχή περιλαμβάνει στοιχεία από την αισθητική των video games, δηλαδή τις ηλεκτρονικές «πίστες» και «ζωές» μέχρι το game over, δηλαδή, το τέλος του κύκλου ζωής. Άλλωστε, κατά Adorno: Η τέχνη είναι μια υπόσχεση της ευτυχίας, η οποία διαρκώς διαψεύδεται”.

... Το καλοκαίρι του 2007 παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου + Εικαστικών Τεχνών Ρόδου ecofilms, μια ταινία διάρκειας 32 λεπτών με τίτλο Η Ποίηση σε Κίνηση σε παραγωγή του ΤΕΙ Αθήνας.

«Η οπτικοποίηση του ποιητικού λόγου ξεκίνησε σαν άσκηση στο μάθημα Γραφιστική Κινηματογράφου του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας το 2004. Αρχικός στόχος της άσκησης ήταν να βοηθήσει τους σπουδαστές να αναπτύξουν ένα ισχυρό ερμηνευτικό κριτήριο μέσα από την επαφή με την ποίηση, αλλά και να ανακαλύψουν έναν καινούργιο τρόπο έκφρασης, μέσω του συνδυασμού της ποίησης με την κινούμενη εικόνα και την ψηφιακή τεχνολογία. Το μάθημα Γραφιστική Κινηματογράφου προσφέρεται τα δύο τελευταία εξάμηνα σπουδών στο Τμήμα Γραφιστικής. Κάθε εξάμηνο δίδεται στους σπουδαστές ένας στίχος ή ένα απόσπασμα από ένα ποίημα και τους ζητείται να το οπτικοποιήσουν. Στη συνέχεια, αφού πρώτα γίνει μια εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα, τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, και αφού οι σπουδαστές ερευνήσουν διεξοδικά το θέμα που τους δόθηκε, προχωρούν στη δημιουργία ενός μικρού video διάρκειας όχι μεγαλύτερης του ενάμισι λεπτού, με αφορμή το ποίημα».

Στο δεύτερο τεύχος του αξιόλογου διαδικτυακού περιοδικού για την ποίηση (.poema..) δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, “ανεβάζοντας” σε κάθε τεύχος του περιοδικού μια επιλογή από 4-5 βίντεο. Η μεγάλη επιτυχία που είχε αυτό το εγχείρημα οδήγησε τους δημιουργούς και στο φεστιβάλ Εcofilms, στο οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σύνολο των εργασιών, δηλαδή και τα 18 σπουδαστικά video μαζί.

Συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού (.poema..) είναι ο Βασίλης Ρούβαλης και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ecofilms, η Λουκία Ρικάκη. Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής ο Στέλιος Πολυχρονάκης (στον οποίο ανήκει το κείμενο που προηγήθηκε), επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας. Οι σπουδαστές-σκηνοθέτες των ταινιών είναι οι: Κώστας Σκανδάλης, Κατερίνα Κατσινέλου, Μαρία Δημητρίου, Δέσποινα Κορωνάκη, Απόστολος Πολυμέρης, Γιώργος Ζήτης, Άρης Τσαμάτος, Μιχαήλ Θεοφάνης, Μαρία Τσιροδημήτρη, Βασίλης Φωτσείνος, Μαρία Καραπαναγιωτίδου, Δημήτρης Τσούνταρος, Θάλεια Ραυτοπούλου, Σταυρούλα Στασινού, Ειρήνη Σέρεσλη, Μαρία Σαραφάκη, Ιωάννα Ταϊγανίδου, Ειρήνη Ρούσση και Σπύρος Πανταζής.

Πηγή: Greek Animation