Η Λουκία Ρικάκη για τις «Ομηρικές Αναγνώσεις» (Κως, Αύγουστος 2010)

To Elliniko Theatro περιλαμβάνει το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης, με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, με βάση την Ελλάδα. Δύο οργανισμούς με ένα κοινό όραμα: Tην προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού διεθνώς, διευρύνοντας τα χρονικά, χωρικά και κοινωνικά σύνορα του ελληνικού θεάτρουTην προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού διεθνώς, διευρύνοντας τα χρονικά, χωρικά και κοινωνικά σύνορα του ελληνικού θεάτρου

 
Οι Ομηρικές Αναγνώσεις αποτελούν πρωτοποριακές και πολυδιάσταστες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα διαχρονικά και οικουμενικά έπη του Ομήρου, με τη συνεχή συμμετοχή του κοινού. Σε κάθε μαραθώνια ανάγνωση, 200 με 300 άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, σε ένα διάστημα 8 – 15 ωρών, απαγγέλουν, ο ένας μετά τον άλλον, ο καθένας με τον τρόπο του, την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια. Τα αποσπάσματα είναι καθορισμένα από πριν και παρουσιάζονται επί σκηνής σε δεκάδες γλώσσες, σε μελοποιημένη ή πεζή μορφή, ενώ χιλιάδες ακροατές απολαμβάνουν την προβολή του ανάλογου κειμένου και σχετικών εικόνων σε γιγαντοοθόνες, στη γλώσσα της κάθε χώρας.
 
Οι μαραθώνιες αναγνώσεις των επών του Ομήρου παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο από την διεθνή πολιτιστική οργάνωση Οι Αναγνώστες του Ομήρου (The Readers of Homer) υπό τη διεύθυνση της ιδρύτριας/προέδρου Kathryn Hohlwein και του Γιάννη Σιμωνίδη, και σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Θέατρο.
 
Η πολιτιστική αυτή δράση αποτελεί μια συμμετοχική προσέγγιση στην τεράστιας σημασίας πνευματική και καλλιτεχνική προσφορά του Ομήρου στον παγκόσμιο πολιτισμό με έντονη εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση. Σκοπός μας είναι: η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η αναγνώριση της αδιάλειπτης αμεσότητας του Ομήρου, η απότιση φόρου τιμής στους διεθνείς μεταφραστές του, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, και, τελικά, η μόρφωση και κοινωνικοποίηση χιλιάδων συμμετεχόντων. Σε μια εποχή στην οποία η πολυπολιτισμικότητα και οι συμμετοχικές δράσεις παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στις τέχνες, Οι Αναγνώστες του Ομήρου προτείνουν μια πρωτοπόρα διαδραστική εμπειρία που ελκύει και συνδέει διαφορετικούς τύπους κοινού.
                                                                                   ...
 
        
 
Καθώς έπεφτε ο ήλιος γευτήκαμε μαύρο ψωμί, μέλι, ελιές, κόκκινο κρασί και σταφύλια και μπήκαμε στο χώρο. Δώδεκα ώρες με το μοναδικό αφηγηματικό πλούτο της Οδύσσειας να σε ταξιδεύει σε σκέψεις και ιστορίες και σχέσεις σημερινές, σαν να γράφτηκε μόλις τώρα, για να περιγράψει τη δική μας ζωή, τον δικό μας πόλεμο, τον δικό μας νόστο. Έτσι ξετυλίχτηκε η νύχτα, με το ένα απόσπασμα να υφαίνεται πάνω στο άλλο, το ένα ηχόχρωμα να κυλάει μελωδικά μέσα στο άλλο, από την παιδική φωνή, στο τραγούδισμα, από την μια γλώσσα στην άλλη, από τα αρχαία στα νέα…
 
Λουκία Ρικάκη , σκηνοθέτις, Κως 2010