"Το σινεμά γυμνό". Σειρά ντοκιμαντέρ για το γυμνό και το ερωτικό στοιχείο στον ελληνικό κινηματογράφο

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΓΥΜΝΟ - Η ΣΕΙΡΑ

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μια πραγματικά τολμηρή σειρά, που φέρει τη σφραγίδα της απόλυτα σοβαρής προσέγγισης και ως προς την τεκμηρίωσή της και ως προς τον πλούτο του υλικού, τις ισορροπίες, την ανάδειξη άγνωστων πτυχών, την κριτική προσέγγιση και την αισθητική της πληρότητα.

Η προσέγγιση του θέματος είναι τέτοια ώστε η σειρά να απευθύνεται και στον απλό θεατή, που δεν είναι λάτρης του ελληνικού κινηματογράφου, ούτε ρέκτης αυτού που συνηθίζεται να αποκαλείται «πορνό», πλην όμως θέλει να μάθει τα πάντα γύρω από το... «κινηματογραφικό σεξ», αλλά και στον σινεφίλ, κλείνοντάς του με νόημα το μάτι. Μέσα από μια πληθώρα συνεντεύξεων με κινηματογραφιστές και μελετητές (παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, κριτικούς κινηματογράφου κ.ά.) ξετυλίγεται η Ιστορία του ερωτισμού και της απεικόνισης του γυμνού (ανδρικού ή γυναικείου) σώματος στον ελληνικό κινηματογράφο.

Οι συνεντεύξεις καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα ανθρώπων (ηθοποιοί του χθες και του σήμερα, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, δημοσιογράφοι, κριτικοί της Έβδομης Τέχνης, άνθρωποι του πνεύματος). Ομιλούν πρόσωπα που δημιούργησαν τις υπό συζήτηση ταινίες, αλλά και άτομα που μπορούν τεκμηριωμένα και με γοητευτικό τρόπο να τις σχολιάσουν.

Τα αποσπάσματα ταινιών παρεμβάλλονται σε χρονικά διαστήματα τέτοια, ώστε να «ξεκουράζεται» ο θεατής από τον λόγο των ομιλητών. Συχνά, πάλι, οι παρεμβάσεις της εικόνας και του ήχου λειτουργούν αντιστικτικά στα όσα λέγονται από αυτούς. Και στις δύο περιπτώσεις αποκαλύπτουν συνεχώς την Ιστορία του ελληνικού σινεμά, χωρίς να παραβλέπεται το ευρύτερο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής εντός της οποιας οι ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν.

Στόχος κάθε επεισοδίου είναι να «αφηγηθεί» την ύπαρξη και παρουσία γυμνού στον ελληνικό κινηματογράφο μ’ έναν τρόπο που να δίνει το ιδιαίτερο στίγμα της κάθε περιόδου/εποχής και να έχει μια προσέγγιση σοβαρή, άμεση, τεκμηριωμένη και με αποδεκτές δόσεις ερωτισμού. Με δυο λόγια, κάθε αυτόνομο επεισόδιο έχει τη μορφή ενός κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ και, συνάμα, τη δραματική κορύφωση μιας ταινίας μυθοπλασίας.

Τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς θα μπορούσαν να είχαν τους παρακάτω τίτλους:

Το κρίσιμο ερώτημα: Ερωτισμός ή Πορνογραφία;
Από τον Βιλάρ στο... «Σπίτι της ηδονής».
Φίνος Φιλμς, Καραγιάννης - Καρατζόπουλος: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές.
Οι «λολίτες» της Αθήνας και ο κόσμος της νύχτας.
Μία μοναδική εποχή: Η δεκαετία του ’70.
Από το «μαλακό» στο «σκληρό».
Ακραίος ρεαλισμός: Η φρενίτιδα των κοντινών πλάνων.
Αγγελικές και δαιμονικές μορφές.
Αυτή η εικόνα μένει: Η αποθέωση του ΝΕΚ.
Εντός, εκτός και επί τα αυτά (της οθόνης).
Το σήμερα: Συντηρητισμός ή απελευθέρωση; – μέρος Α.
Το σήμερα: Συντηρητισμός ή απελευθέρωση; – μέρος Β. 

Μεταξύ αυτών που καλύπτουν με πληροφορίες και διηγήσεις τα γεγονότα, ρίχνουν άπλετο φως στις ταινίες και σκιαγραφούν το περίγραμμα της κάθε εποχής, που γέννησε και ανάθρεψε τον ερωτισμό στον ελληνικό κινηματογράφο, περιλαμβάνονται (με τυχαία, καθαρά ενδεικτική σειρά) οι: Γιάννης ΣΟΛΔΑΤΟΣ, Νίκος ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, Γιάννης ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Γιώργος ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ, Βάνα ΜΠΑΡΜΠΑ, Μιχάλης ΡΕΠΠΑΣ, Θανάσης ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Νίκος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΔΗΣ, Γρηγόρης ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ, Άλκης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, Τάκης ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, Φωκίων ΜΠΟΓΡΗΣ, Κώστας ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ, Γιώργος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Φαίδων ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, Βαλέρια ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ, Μαρία ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ, Κάρολος ΖΩΝΑΡΑΣ, Ηλίας ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, Άκης ΚΑΠΡΑΝΟΣ, Ορέστης ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ, Λύδια ΛΕΝΩΣΗ, Βασίλης ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, Νίκος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΜΥΛΩΝΑΣ, Μάκης ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ, Λουκία ΡΙΚΑΚΗ, Θανάσης ΣΚΟΥΜΠΕΛΟΣ, Νίκος ΑΛΕΥΡΑΣ, Νίκος ΖΕΡΒΟΣ, Δημήτρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ, Δημήτρης ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ, Αιμίλιος ΧΕΙΛΑΚΗΣ, Όμηρος ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ, Νίνος Φένεκ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ, Γιώργος ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Κώστας ΦΕΡΡΗΣ, Αντώνης ΣΤΕΡΓΙΑΚΗΣ, Γιάννης ΒΟΓΛΗΣ, Λάκης ΚΟΜΝΗΝΟΣ, Γιάννης ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, Μάρθα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, Πάνος ΚΟΥΤΡΑΣ, Γιώργος ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κατερίνα ΤΣΑΒΑΛΟΥ, Τίνα ΣΠΑΘΗ, Όλγα ΜΑΛΕΑ, Κώστας ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΣ και πολλοί άλλοι.

Περισσότερα στοιχεία για την ταινία, την σειρά και τους συντελεστές εδώ: