Αφιέρωμα στη Λουκία Ρικάκη από το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

Αφιέρωμα στην Λουκία Ρικάκη

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ψυχικού, την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου φιλοξένησε ένα αφιέρωμα στην Λουκία Ρικάκη.

"Ήρθε στη ζωή το ’61. Σπούδασε Iστορία της Tέχνης, Kινηματογράφο, Γραφικές Tέχνες και Φωτογραφία. Εργάστηκε για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, τον πολιτισμό και άφησε έργο σημαντικό. Πολυσέλιδο το βιογραφικό της, «έκλεισε» πρόωρα το 2011."

Στην εκδήλωση μίλησαν και είπαν πολλά για τη Λουκία άνθρωποι που τη γνώρισαν, που δούλεψαν κοντά της, σ’ όλους εμάς, που αξίζει να τη θυμηθούμε, αλλά και να μάθουμε πολλά και σημαντικά τη ζωή και το έργο της.

Ο Δημήτρης Ποντίκας συντόνισε το αφιέρωμα με ιδιαίτερα συγκινητικές αναμνήσεις από τη συνεργασία του με τη Λουκία. 

Μίλησαν οι:

  • Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτις και συγγραφέας
  • Κώστας Γεωργουσόπουλος, λογοτέχνης και κριτικός Θεάτρου
  • Νίκος Νικολαϊδης, σύντροφος της Λουκίας
     

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ  
"
Το Αιγαίο, μέσα από τα λόγια των ποιητών".
Διαβάστε εδώ το κείμενο που ακούγεται στην ταινία 


Έγραψαν:

Μέμη Σπυράτου 

ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ
Έζησες το ταξίδι πλάνο - πλάνο
Μας πλάνεψες Λουκία
Κι από πάνω
Μ' ένα χαμόγελο εφήβου, θείο
Μας είπες τρυφερά
Το πρώτο "αντίο"

  

Κώστας Γεωργουσόπουλος

"Η Λουκία σκεφτόταν και έγραφε με εικόνες. Τα σχολικά της κείμενα ήταν μικρά σενάρια.

Τα τελευταία χρόνια ήμασταν γείτονες, τα μπαλκόνια μας κοιτάζονταν. Ανταμώναμε συχνά στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους όπου προχθές κηδεύτηκε. 

Πάντα ανήσυχη, βιαστική και με καταλυτικό χιούμορ. Τελευταία της δημιουργική συνεργασία μας ήταν όταν μετείχα στην κριτική επιτροπή του περιοδικού "Αρχαιολογία" της Άννας Λαμπράκη, όπου η Λουκία βραβεύτηκε στον διαγωνισμό με το έξοχο "Το Αιγαίο και οι ποιητές του". Στο βάθος διέκρινα την επιρροή του Ματθαίου Μουντέ. Τώρα τον αντάμωσε στα Ηλύσια Πεδία."

 

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Σούπος έγραψε: 

"Ήξερα για σένα. διάβαζα, μάθαινα για όσα έκανες.  Στις 30 Ιανουαρίου - δεν καλοθυμάμαι τη χρονιά - προβάλαμε εδώ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, τα «λόγια της σιωπής». κι ήταν η μέρα που γνωριστήκαμε κι είπαμε πολλά - όσα πολλά μπορούν να χωρέσουν πριν και μετά από μια εκδήλωση. Μιλήσαμε για συνεργασίες, ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες και συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε σύντομα, κάτι που δεν έγινε τελικά, γιατί στο μεταξύ έφυγες, πρόωρα κι απροειδοποίητα κι έμεινε απραγματοποίητη η συνάντησή μας. Το πιστεύεις - δεν το πιστεύεις - η συνάντηση αυτή έμεινε στις εκκρεμότητες.

Στις 20 Ιανουαρίου 2014 σκέφτηκα να καλέσω όσες κι όσους θα ήθελαν να μάθουν για σένα, για όσα πρόλαβες να κάνεις - κι ήταν πολλά - για όσα μας πρόσφερες - κι ήταν σημαντικά και πολύτιμα. Κι ήθελα - μεταξύ των άλλων - να μιλήσω κι εγώ για σένα, να ξεκαθαρίσω τη δική μου στάση απέναντι στο έργο σου.

Αρρώστησα και για μια ακόμα φορά η. συνάντησή μας δεν έγινε.

Έμαθα πως ήταν μια όμορφη βραδιά. Πως η Μέμη η Σπυράτου κι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος κι ο Νίκος Νικολαϊδης κι ο Δημήτης Ποντίκας μίλησαν με θέρμη. κι ότι όλα πήγαν καλά και χάρηκα.

Εγώ ήθελα να προσθέσω ένα «ευχαριστώ» για όσα μας έμαθες, για όσα μας δίδαξες, για όσα μας πρόσφερες, που μας βόηθησαν και μας βοηθούν να δούμε το αληθινό πρόσωπο της πραγματικότητας και να ζήσουμε πιο ενήμεροι, πιο ασφαλείς και πιο σοφοί.

Σήμερα σε ξέρω καλύτερα Λουκία και χαίρομαι γι' αυτό."

Χρήστος Σούπος

Πληροφορίες για την εκδήλωση: http://www.psychiko.gov.gr/index.php/press-office/municipal-activities/activities-archive/e-2/1207-1401141143