Απονομή Βραβείων 2014

 Απονομή Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014

Στις 16 Απριλίου παρακολουθήσαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  την Απονομή Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.  Tο βραβείο «Λουκία Ρικάκη» 2014 απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την ταινία «Λάμπουν στο Σκοτάδι»

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

Ο Τάσος Μπουλμέτης παρουσίασε το Τιμητικό Βραβείο λέγοντας: "Η οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε το 2013 την πρόθεση να θεσπίσει ένα κινηματογραφικό βραβείο στη μνήμη της και εμπιστεύτηκε για την πραγμάτωσή του την ΕΑΚ. Το Βραβείο «Λουκία Ρικάκη», απονέμεται κάθε χρόνο στον/στην σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο. To φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον Παναγιώτης Ευαγγελίδης για το «Λάμπουν στο Σκοτάδι». Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μάς χάρισε μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της βραδιάς όταν παρέλαβε το βραβείο Λουκία Ρικάκη. Θυμήθηκε τη φίλη του Λουκία έτσι όπως τη γνώριζε, όταν ήταν εκείνη 10 χρόνων κι εκείνος 16 και της αφιέρωσε το βραβείο του.

«Κινδυνεύω να θεωρηθώ ο μέγας γκαντέμης του ελληνικού σινεμά...», είπε με χιούμορ ο Άγγελος Σπάρταλης, λαμβάνοντας το βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας για την ταινία του «Από τη Γη στη Σελήνη». Αφιέρωσε το βραβείο του αυτό στην αδικοχαμένη Λουκία Ρικάκη, χάρη στην οποία ξεκίνησε να κάνει σινεμά, αλλά και στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, το διανομέα του και αιθουσάρχη του «Τριανόν», που χάθηκε σε τροχαίο λίγες μέρες πριν την τελετή των Βραβείων.