Αφιέρωμα στη Λουκία Ρικάκη στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου στην Αθήνα

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Προβολή της ταινίας «Κράτησέ με» και βράβευση για την προσφορά της Λουκίας Ρικάκη στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό

Το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διεξήχθη από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους Αλκυονίδα και Στούντιο, περιέλαβε αφιέρωμα στη Λουκία Ρικάκη και προβολή της ταινίας της «Κράτησέ με» το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο Στούντιο.

     

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χρήστος Καρακάσης, προλόγισε την ταινία, αναφερόμενος στην πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα της Λουκίας και στην πρωτοτυπία του συγκεκριμένου έργου της ως της πρώτης ελληνικής ταινίας που ξεκίνησε εξ ολοκλήρου από το διαδίκτυο. Εξάλλου, το Φεστιβάλ είχε τιμήσει την προσφορά της Λουκίας στον ψηφιακό κινηματογράφο με άλλο ένα αφιέρωμα κατά την τρίτη του διοργάνωση, το 2013. Ο κ. Καρακάσης αναφέρθηκε επίσης στην ιστοσελίδα για την συγκέντρωση και την προβολή του έργου της Λουκίας, και στην σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος στην προσπάθεια να συγκροτηθεί, αλλά και να καταστεί προσβάσιμο και ανοιχτό σε αξιοποίηση ένα ψηφιακό αρχείο για την πρόωρα χαμένη σκηνοθέτιδα. Τέλος, το Φεστιβάλ απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της Λουκίας Ρικάκη στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό.

    

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης σημασίας διότι συντονίζεται με το ιστορικής σημασίας πέρασμα του κινηματογράφου στην Ψηφιακή του Εποχή –πέρασμα που συντελείται τώρα παγκοσμίως – και ως Φεστιβάλ αποτελεί πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα που γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από δημιουργούς όλου του κόσμου. Το 5ο Φεστιβάλ φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 40 χώρες, με 70 να κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση του φεστιβάλ που από φέτος απονέμει πλέον και το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας έχει χαρασκτηριστεί πρωτοποριακό, καθώς πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τoν Οργανισμό ΚΟΥΙΝΤΑ και Tickets Tickets Company, διεξάγεται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στο φετινό πρόγραμμα, απολαύσαμε ταινίες από το Edge hill university, από το future wave film festival Ιρλανδίας, ενώ ο γνωστός σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης συμμετείχε με το master-class «ΜΟΝΤΑΖ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ» (19 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση). Το φεστιβάλ οργάνωσε επίσης workshop με τίτλο «Νέα μέσα παραγωγής και διακίνησης» με τους Βασιλική Κάππα, Γιάννη Κλάδο και Χρήστο Καρακάση (20 Δεκεμβρίου, αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση). Στο section «γνωριμία με το έργο γνωστών σκηνοθετών» προβλήθηκε η ταινία του Νίκου Ζερβού «ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» του Νίκου Ζερβού, ενώ ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η προβολή της ταινίας – αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη «ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ», που βραβεύθηκε στην Ρωσία με Αργυρό Ιππότη στην κατηγορία κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. O Γιώργος Κολόζης υπηρέτησε συστηματικά το ντοκιμαντέρ και υπήρξε από τους πρώτους που αφοσιώθηκε στον οικολογικό κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Ευκαιρία να μυηθούμε στους παλιούς κινηματογράφους της Αθήνας αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΡΩΤΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΙΩΝ - ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» του Νίκου Θεοδοσίου. «Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του κινηματογράφου στην Αθήνα, λίγους μόλις μήνες μετά την επίσημη παρουσίασή του στο Παρίσι, εκδηλώθηκε αυτό το φαινόμενο. Σε αντίθεση με όλες τις ανακρίβειες που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν, ότι οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν σχεδόν σαν δαιμονικό φαινόμενο τη νέα τέχνη, πετροβόλησαν την οθόνη κλπ., οι κάτοικοι αυτής της πόλης την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Μαζικά συνέρρεαν για να δουν το καινούργιο. Κι έτσι το κινηματογραφικό θέαμα ρίζωσε για τα καλά, παρά το γεγονός ότι η χώρα περνούσε δύσκολες (οικονομικά) και εξαιρετικά ταραγμένες (πολιτικά) στιγμές».

   

Τέλος, το 5o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Διεθνές Φεστιβάλ Wildlife Vaasa, παρουσίασε το 3ο Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών, με θέμα «Ακτιβισμός και χρήση των ντοκιμαντέρ ως καταλύτη για θετικές αλλαγές στην πολιτική και στην κοινωνία, μέσω στρατηγικών σχεδίων συνεργασίας, δικτύωσης και τη χρήση ποικιλίας ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας». Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών είχε ήδη ξεκινήσει όλο τον μήνα Δεκέμβριο, πριν από το φεστιβάλ, στη Δραματική σχολή του θεάτρου τέχνης, στο σπουδαστήριο τεχνών και επιστημών της ΚΟΥΙΝΤΑ, στην Εκπαιδευτική Ένωση, στο pocket flat theater και σε πολλά σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πλαισιώθηκε με πάνελ συζήτησης στις 21 Δεκεμβρίου, στo αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.