Ιπποκράτεια Κω 2015: Τιμητική βραδιά για την σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη

Για την Λουκία Ρικάκη, μια συγκινητική τιμητική βραδιά! – Την Λουκία της καρδιάς μας

 

                         

Συγκίνηση, Νοσταλγία, Τιμή: Μια βραδιά αφιερωμένη στην σκηνοθέτη Λουκία Ρικάκη

Η ιδέα για την τιμητική βραδιά στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη ήταν της Ένωσης Κωων Αθηνών «ο Ιπποκράτης», και συγκεκριμένα της αντιπροέδρου Βάντας Αποσκίτη. Η πρόταση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ιπποκρατείων 2015. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Κώου Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, του Αντιδημάρχου Δ. Γερασκλή, της Περιφερειακής συμβούλου Φρίντη Νάκη, της τοπικού συμβούλου Χ. Τσέλιου και πλήθος κόσμου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών Ν. Μανούσης τόνισε: «... η Ένωση Κώων Αθηνών έχει βάλει ως στόχο να αποκτήσει ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα του νησιού μας· έναν τρόπο αποτελεί η εκ νέου συμμετοχή μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ιπποκρατείων του Δήμου μας... πρέπει να τιμάμε τους ανθρώπους που με το έργο τους προσέφεραν στην προαγωγή του νησιού μας αλλά και του πολιτισμού του όπως έγινε με τη Λουκία και το Φεστιβάλ ταινιών με θέματα υγείας...»

 

H κ. Ειρήνη Χατζηχριστοφή (Αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΒΣ) διάβασε την πνευματική κληρονομιά της Λουκίας, σε μορφή επιστολής προς νέους δημιουργούς, γραμμένη τον Δεκέμβριο του 2011

«Η πνευματική μου κληρονομιά σε μορφή επιστολής σε νέους δημιουργούς
Τη διαχείριση του συνόλου του πνευματικού και δημιουργικού μου έργου την αφήνω στο Νίκο Νικολαΐδη.
Δίκην πνευματικής κληρονομιάς, αφήνω στους νέους δημιουργούς αυτή την επιστολή.
Το πιο δυνατό αποτέλεσμα μιας δημιουργικής διαδρομής είναι το πνευματικό ίχνος που γεμίζει τη ψυχή και τη ζωή του δημιουργού που τον ακολουθεί και μετά.
Το πολιτισμικό και εκπαιδευτικό τοπίο του σήμερα, περιλαμβάνει έντονα τα στοιχεία του εφήμερου πλουτισμού, της δόξας, της ματαιοδοξίας και αναγνώρισης.
Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας και τη δική σας πνευματική αλήθεια, σε όλα αυτά να κωφεύετε.
Έχουμε όλοι τη δύναμη να κάνουμε επιλογές, να διαλέξουμε μια πορεία που να πλουτίζει εσωτερικά εμάς και τους άλλους, μακριά από τις κοινωνικές σειρήνες που μας τραβούν σε ρηχά πνευματικά νερά.
Διαβάστε τους ποιητές, τους φιλόσοφους και τους πατέρες της εκκλησίας. Η γνώση τους βρίσκεται αποκρυσταλλωμένη σε τόμους βιβλίων για τη γνωρίσετε και να την απολαύσετε.
Όταν κάποιος κοιτάει πίσω τη ζωή του, οι ματαιόδοξες κατακτήσεις - ακόμη και οι πολύ μεγάλες - είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές πνευματικές διαδρομές που ξεχειλίζουν από την ψυχή μας. Επικεντρώστε σε αυτές!
Δεκέμβριος 2011, σε μια κρίσιμη στιγμή αποκρυστάλλωσης, γνώσης και απολογισμού.
Λουκία Ρικάκη (διά χειρός του αδελφού μου Θανάση Ρικάκη)»

O κ. Π. Θαλασσινός (πρώην Αντιδήμαρχος, π.Πρόεδρος ΚΕΠΟΔΚ) αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την Λουκία Ρικάκη: «Γνώρισα τη Λουκία Ρικάκη σε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση και τον δημοσιογράφο Γ. Ζαχαριάδη. Η Λουκία σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Ήταν μια ήρεμη δύναμη, με αποφασιστικότητα, ευαισθησία, συνέπεια, γνώση και απόλυτη οργάνωση. Ένας άνθρωπος του Πολιτισμού που του άρεσε να δουλεύει και να δημιουργεί ατελείωτες ώρες». Περισσότερα...

     

Στη συνέχεια διάβασε το κείμενο του συγγραφέα και αδελφού του, Φ. Θαλασσινού:

«Η δικιά μας Λουκία, γράφει ο Φώτης Θαλασσινός»

Γνώρισα τη Λουκία Ρικάκη μέσω του αδερφού μου Παναγιώτη Θαλασσινού. Τότε συνεργαζόμασταν όλοι μαζί με τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση για την οργάνωση του πρώτου φεστιβάλ ταινιών για θέματα υγείας. Την θυμάμαι πάντα χαμογελαστή και αεικίνητη να εμπνέει σε όλους μας ενθουσιασμό απ' τον ενθουσιασμό της.  Ήταν πανέμορφη και κομψή. Είχαν και μια εφηβική αύρα η συμπεριφορά και η προσωπικότητα της. Ερωτευμένη με παιδική διάθεση μ' αυτά που καταγινόταν. Ήτανε τόσο δυνατή όσο από μόνη της είχε ξεκινήσει να αλλάζει την Κω σ' ένα σπουδαίο πολιτισμικό κέντρο με σημείο αναφοράς το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Περισσότερα...

Ο Νίκος Στ. Μανούσης, Ψυχίατρος, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω αναφέρθηκε στην πολυσχιδή καλλιτεχνική παρουσία της Λουκίας: «Δεν είναι εύκολο σε μια ομιλία να μπορέσεις να απαριθμήσεις και να συμπεριλάβεις όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν το μέγεθος της προσωπικότητας και του έργου μιας πολυποίκιλης πληθωρικής καλλιτέχνιδος, που στο σύντομο πέρασμά της από τη ζωή δημιούργησε τόσα πολλά, που είναι αδύνατο να τα περιγράψει κανείς.» Περισσότερα...

    

Ο κ. Δημήτρης Καλλούδης (Σκηνοθέτης) τόνισε με την σειρά του: «... Διάλεγε τις λέξεις μία-μία, τις αποφλοίωνε, τις προέκτεινε και έδινε τη σημασία που ταίριαζε στο περιεχόμενο του θέματός της. Δε γνωρίζω αν τούτο το βιβλίο πρόλαβε να το τελειώσει, τι σημασία έχει όμως αυτό; Όταν η παρακαταθήκη των λέξεων που μας κληροδότησε υπάρχουν και στροβιλίζονται στο μυαλό του καθενός από εμάς, ήταν ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, ένας διαρρήκτης της ψυχής, παραβίαζε ξένες ζωές, εισχωρούσε στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου, με διάθεση να αρπάξει, να βγάλει και να αναδείξει το πρόβλημα με την κάμερα της, με αυτό τον τρόπο έδινε λόγο στη συνείδηση της...» Περισσότερα

Στο τέλος προβλήθηκε η ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα και δείτε το φωτορεπορτάζ στο kosvoice.gr

 

Προαναγγελία της εκδήλωσης είχε γίνει ήδη στην παρουσίαση για τα Ιπποκράτεια 2015 από την αντιπρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ κ. Ειρήνη Χατζηχριστοφή, στις 11 Ιουλίου 2015. «[Η] πρόταση αυτή για την αγαπημένη Λουκία Ρικάκη είναι πρόταση της Ένωσης ΚΩΩΝ ο Ιπποκράτης, θα προβληθεί μια ταινία με την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας της και την διοργάνωση την έχει αναλάβει η Ένωση ΚΩΩΝ ο Ιπποκράτης, εμείς τονίζει συμμετέχουμε... ο κόσμος αλήθεια το αναζητά αυτό», τόνισε η κ. Χατζηχριστοφή.

Πηγή: kosvoice.gr, ΕΡΤ, rodiaki.gr
Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση εδώ