"Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών": Προβολή στην Φωτοδό (Λευκωσία)

Το πολιτιστικό σωματείο Φωτοδός διοργάνωσε προβολή του ντοκιμαντέρ τής Λουκίας "Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών", την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2019. Την προβολή, με την οποία εγκαινιάστηκε ο κύκλος εκδηλώσεων της Φωτοδού για το 2017, προλόγισε η κυρία Ευφροσύνη Μαντά Λαζάρου, με λίγα λόγια για τη Λουκία.

"Η προσωπική αυτή αναφορά έχει σκοπό να δείξει  πως η Λ. Ρικάκη  έσμιγε κόσμους, ένωνε γνώση, δυνάμεις, ανθρώπους, δίδασκε και διδασκόταν. Ένας άνεμος δημιουργίας φυσούσε όπου ήταν αυτή, άνεμος που έσπρωχνε στη συμμετοχή, στη δράση, στη ζωή, να πάει ο κόσμος παραπέρα…", είπε μεταξύ άλλων η κυρία Λαζάρου. Περισσότερα...

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Φωτοδού στην Λευκωσία, Ξάνθης Ξενιέρου 24, Άγιος Αντώνιος.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου της εκδήλωσης:

  ΤΟ ΑΙΓΑIΟ MEΣΑ ΑΠO ΤΑ ΛOΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Η πρώτη μας εκδήλωση για το 2017 είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Ενταφιανού, αλλά και της δημιουργού του ντοκιμαντέρ που θα προβάλουμε, Λουκίας Ρικάκη, που έφυγε από τη ζωή το 2011. 

Ο Ιωάννης, που μας άφησε τον περασμένο Οκτώβρη, αγαπούσε την συγκεκριμένη ταινία και την είχε προτείνει για να την προβάλουμε στις εκδηλώσεις μας.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την ιστοσελίδα για το έργο της Λουκίας www.luciarikaki.gr. Ευχαριστούμε την κα. Αθηνά Ρικάκη, τον κο. Νίκο Νικολαΐδη και την κα. Δέσποινα Λαμπαδά για τη στήριξη και τη συνεργασία.

Η Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Στην πορεία εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Tο 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου "104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης" και το Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ στην Αιόλου 48-50. Ίδρυσε και διηύθυνε τα Φεστιβάλ κινηματογράφου "Ecofilms" στη Ρόδο με ταινίες οικολογικού χαρακτήρα και το Διεθνές Φεστιβάλ για θέματα Υγείας "Ιπποκράτης" στην Κω.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Πρόκειται για "Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος. Εικόνες από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου με άξονα τις θαλάσσιες διαδρομές που τα ενώνουν. Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος.
Ένας μοναδικός τρόπος για να αγαπήσει το Αιγαίο ένας νέος επισκέπτης αλλά και για να ξαναγαπήσει και να ξαναγνωρίσει με νέο αποκαλυπτικό τρόπο τις ομορφιές του ο ταξιδιώτης που το έχει διασχίσει πολλές φορές. 
Για τον έλληνα θεατή ένας νέος χάρτης, ένας ψίθυρος άλλων μυστικών, που ίσως ο ίδιος να μην αφιέρωσε το χρόνο να ανακαλύψει."

Επιλογή από κείμενα των: Xένρυ Mίλλερ, Zαν Zενέ, Zαν Kοκτώ, Aλμπέρ Kαμύ, Zαν Πωλ Σαρτρ, Λε Kορμπυζιέ, Mαργκερίτ Γιουρσενάρ, Φρανσουά Mωριάκ, Σιμόν ντε Mπωβουάρ, Pολάν Mπαρτ, Aντρέ Mαλρώ, Aντρέ Zιντ, Xανς Kρίστιαν Aντερσεν, Γουσταύος Φλωμπέρ, Zακ Λακαριέρ, Pομπέρ Λεβέκ, Tζων Φάουλς, Zαν Kω, Zωρζ Nτυαμέλ, Oκτάβ Mερλιέ, Aλμπέρ Tιμπωντέ, Λουί Mπερτράν, Zαν Γκρενιέ, Zακ ντε Λακρετέλ, Eλι Φωρ, Kαμίγ Mωκλαίρ, Πωλ Mωράν, Φρανσουά Mωριάκ, Aντρέ Mπιγύ, Pαιμόν Kενώ, Aνρι ντε Pενιέ, Kλωντ Pουά, Mισέλ Nτεόν, Πήτερ Λήβι, Λαμαρτίνος, Nερβάλ, Γκωτιέ, Tζιοβάννι Mπατίστα Tιέπολο, Tζέημς Tόμσον, Σ.Φ.A.Kόουλς, Tζωρτζ Xιλλ, Xέρμαν Mέλβιλ, Γιώργου Σέφερη, K.Π.Kαβάφη

Διάρκεια: 60'
Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Λουκία Pικάκη
Σενάριο – φωτογραφία: Λουκία Pικάκη
Σπικάζ: Δημήτρης Kαταλειφός
Kάμερα: Nίκος Nικολαιδης
Mοντάζ: Σπυρος Tσιφτσης
Ήxoς: Γιαννης Nταριδης
Mουσική: Kωστής Zευγαδέλλης
Στίχοι Τραγουδιού «Aνεμισα»: Γιώτα Bασιλακοπούλου
Tραγούδι: Γλυκερια
Παραγωγή: Tricky TrickFilms

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: Facebook - Αναδημοσίευση εδώ και εδώ (ενημερωτικό δελτίο Δήμου Λευκωσίας)