Αφιέρωμα στο έργο του Γιώργου Λάππα - 52α Δημήτρια

Στις 20 Οκτωβρίου 2017 εγκαινιάστηκε η έκθεση του καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, "Maqams of Blood and Maqams of Milk" στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 52α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αφροδίτης Λίτη, γλύπτριας και Καθηγήτριας Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, Ιστορικού και Κριτικού της Τέχνης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα προβληθεί επεισόδιο από την εκπομπή "Χρώματα" της ΕΡΤ1 (σε παραγωγή Λουκίας Ρικάκη, 1986) αφιερωμένο στον Γιώργο Λάππα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«O μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης Γιώργος Λάππας, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους γλύπτες και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, δημιουργός συνεπής, που εργαζόταν ακατάπαυστα έως το θάνατό του το 2016, σε μια σπουδαία έκθεση της οποίας ο τίτλος είχε δοθεί από τον ίδιο.

Η ενότητα έργων παραπέμπει στον αραβικό όρο maqam, που σημαίνει τόπος, και χρησιμοποιείται στη μουσική ορολογία της Μέσης Ανατολής για να ορίσει το τροπικό σύστημα το οποίο περιγράφει μουσικά φαινόμενα.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αφροδίτης Λίτη, γλύπτριας και Καθηγήτριας Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, Ιστορικού και Κριτικού της Τέχνης. Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη με ζωντανό και έντονο μέχρι και σήμερα το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν της, αποτέλεσε σταθμό στη ζωή και το έργο του Γιώργου Λάππα. Ο τρόπος ζωής, τα αναρίθμητα έργα τέχνης, η θέση της στον Θερμαϊκό, η ιστορία της, η ευρωπαϊκή αλλά παράλληλα και η ανατολική επιρροή, η ιδιότυπη πολυπολιτισμικότητά της και τέλος το χρωματικό αμάλγαμα του υλικού της, ήταν αυτό το οποίο αντλούσε ο ίδιος προκειμένου να χαράξει τις διαδρομές των στόχων του».

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στο έργο ενός δημιουργού που ανέβηκε στον Παρνασσό της Τέχνης, πραγματοποιώντας πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Πηγή: Γιώργος Λάππας, "Maqams of Blood and Maqams of Milk"

Διαβάστε επίσης: 52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Έκθεση του Γιώργου Λάππα στο Αλατζά Ιμαρέτ (ert.gr)