Φώτης Θαλασσινός, αφιέρωση του βιβλίου «Το άσμα της φάλαινας»

Φώτης Θαλασσινός, αφιέρωση του βιβλίο «Το άσμα της φάλαινας»  

"Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ναθαναήλ, του επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργου Κυρίτση, του ψυχιάτρου Νίκου Μανούση και Κώστα Κογιόπουλου, αρκετών ΜΜΕ αλλά και πολιτών παρουσιάστηκε στο Πολύκεντρο το νέο βιβλίο του Φώτη Θαλασσινού «Το άσμα της φάλαινας» από τις εκδόσεις οδός ΠΑΝΟΣ. Την παρουσίαση έκαναν ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς και ο ποιητής και εκδότης Βασίλης Ζηλάκο.
Ο συγγραφέας Φώτης Θαλασσινός αφιέρωσε το βιβλίο στους γονείς του Άννα και Νίκο Θαλασσινό που δημιούργησαν την στέγη πολιτισμού «Πολύκεντρο» αλλά και στην αείμνηστη και πολυαγαπημένη μας Λουκία Ρικάκη θυμίζοντας μας κάποιος στίχους του Γιάννη Ρίτσου που δακρυσμένη είπε κάποτε : «Κόσμε όσο και αν πονάς, όλα ξαναρχίζουν πάλι».
Ο Γιώργος Χρονάς στην αρχή σημείωσε ότι ήρθε στην Κω για να τιμήσει τον φίλο του Φώτη Θαλασσινό που του γνώρισε την Κω, ένα νησί που έβγαλε σπουδαίους ανθρώπους το πνεύμα των οποίων κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα."
«Σε μια πόλη ίσως του μέλλοντος, ίσως κάποιου ξεχασμένου από την επίσημη ιστορία παρελθόντος -ο συγγραφέας δεν διασαφηνίζει τον ακριβή χώρο και χρόνο των συμβάντων της ιστορίας του- ξεκινάει μια καταιγίδα παράλλαξης του κακού σε καλό, του καλού σε ευλογημένο και το αντίστροφο. Οι ζωές αρχετυπικών ηρώων φωτίζονται επαρκώς για να συσκοτιστούν στη συνέχεια με το πέρας του ρόλου τους. Κάθε πρόσωπο στο βιβλίο συμβολίζει τον αγώνα μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων, την επικράτηση της μίας και την εξάλειψη κάποιας άλλης ή την συνύπαρξή τους σ' ένα μηχανισμό υποδαύλισης των ανθρώπινων παθών. Οι χαρακτήρες παρελαύνουν στις σκέψεις του αναγνώστη σαν οι φορείς μιας ζείδωρης και αλλού θνησιγενούς ενέργειας. Ο ένας δίνει ζωή στον άλλο και ο άλλος αφαιρεί την ζωή κάποιου επόμενου. Όλοι μαζί συναπαρτίζουν τον αέναα περιστρεφόμενο κύκλο της ζωής. Το μεγάλο ερωτηματικό της εξιστόρησης, μετά από πολλά εφιαλτικά και ονειρεμένα γεγονότα, είναι τι θα επικρατήσει τελικά. Το καλό ή το κακό. Με σπάνια εικονοπλαστική δύναμη, ο συγγραφέας, στα χνάρια του Λωτρεαμόν, εκθέτει τις αλήθειες του.
Μία νουβέλα ιδεών.»

Πηγή:www.kosvoice.gr