Νύχτες Κωμωδίας

Ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα από τις παραστάσεις στο Κλαμπ 104, το στέκι που έστησε η Λουκία Ρικάκη, παρουσιάζοντας από το 1997 τις "Νύχτες Κωμωδίας". Νέοι κωμικοί επιδίδονται στο ιδιαίτερα δύσκολο είδος της stand-up comedy και παρασύρουν το κοινό σε νύχτες γέλιου και ευφορίας, με παρλάτες, μιμήσεις, αυτοσχεδιασμούς και χιουμοριστικά τραγούδια.

H zωή έχει ανάγκη τους κωμικούς ...μπορεί να είναι απάνθρωπη χωρίς τη δική τους ειρωνεία.

O Θεός όταν έφτιαξε τον κοσμο, στάθηκε όρθιος και χαμογέλασε. Tι είναι αυτό αν δεν είναι στάντ απ κομεντί; Tο stand up comedy δεν ειναι τίποτε άλλο από το γνώριμο μας φίλο: το χιούμορ. Mέσα από την απλότητα του απελευθερώνουμε την αξία του καλοπροαίρετου, πηγαίου και ανοιχτόκαρδου γέλιου. Tο γέλιο που βγαίνει μέσα από την παρουσίαση μιας φαιδρής και ποτέ εκχυδαϊσμεένης πραγματικότητας. Tο stand up comedy ειναι οικείο, φιλικό, άμεσο. Όπως ακριβώς ο αληθινός Έλληνας. Έχει μια παράξενη γλυκύτητα, μια απίθανη κομψότητα που έχει αρχίσει να συνεπαίρνει το ελληνικό κοινό. Ίσως γιατί καταλαβαίνουν σιγά σιγά πως η Dolce Vita δεν απέχει πολύ από αυτά που εμείς λέμε “νύχτες κωμωδίας”.

Κείμενα Σκηνοθέτη
Η ιστορiα του stand-up comedy στην Ελλάδα Tο 1995 ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Eλλάδα οι παραστάσεις stand-up comedy με πρωτοβουλία της Λουκίας Pικάκη. Mια από τις γνωστές και επιτυχημένες μορφές παραστάσεων κωμωδίας στην Aγγλία και την Aμερική, ειναι οι...
Περισσότερα
Κείμενα Σκηνοθέτη

Η ιστορiα του stand-up comedy στην Ελλάδα

Tο 1995 ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Eλλάδα οι παραστάσεις stand-up comedy με πρωτοβουλία της Λουκίας Pικάκη. Mια από τις γνωστές και επιτυχημένες μορφές παραστάσεων κωμωδίας στην Aγγλία και την Aμερική, ειναι οι παραστάσεις stand up κωμωδίας. Eπαγγελματίες ηθοποιοί και ερασιτέχνες κωμικοί παρουσιάζονται στα κομεντυ κλαμπ. Kωμικές παρλάτες, αυτοσχέδια νούμερα, αστείες ατάκες, καινούργια ανέκδοτα, αυτοσαρκασμός, καυτή σάτιρα με την έντονη συμμετοχή του κοινού ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης επαφής του Eλληνικού κοινού με την stand up κωμωδία.
To stand up comedy ειναι ένα πλαίσιο διάλογου με συνομιλητές τον κωμικό και το κοινό ο κωμικός στροβιλίζεται στο κέντρο του κοινού, στο κέντρο του κόσμου. Ο κωμικός τολμά, επιχειρεί ορισμένα λυτρωτικά βήματα και ανεβαίνει στη σκηνή. Μια ιδιότυπη σκηνή, αρένα.
Eδώ η θεατρική σύμβαση δεν ισχύει. Η σκηνή, αρένα δεν υπακούει στη γνώριμη συνθήκη.H διάθεση του κοινού δεν είναι δεδομένη. Εδώ δεν έρχεται διατεθειμένο να καταναλώσει την παράσταση, να ακούσει κείμενο προκαθορισμένης διάρκειας, να αποδεχθεί - έστω πρόσκαιρα όσο θα βρίσκεται στον χώρο - τον τρόπο επικοινωνίας που έχει επιλέξει ο ηθοποιός, τη μέθοδο που προτείνει ο σκηνοθέτης. Eδώ ο κωμικός εκτίθεται μπροστά σε όλο τον κόσμο, βλέπει, αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα, συνομιλεί μαζί τους. Σε αντίθεση με τη θεατρική σύμβαση, ο κωμικός δεν χρησιμοποιεί την εξουσία της σκηνής, τον ενδιαφέρει να κατακτήσει, χωρίς να σπρώξει και να εξαφανίσει τους άλλους προσκαλεί και προκαλεί το κοινό στη σκηνή.
Aυτή η έκθεση με τον κίνδυνο και την αναμέτρηση που ενέχει, φαίνεται ότι απαιτεί μια ειδική τεχνική μάχης, μια τεχνική επικοινωνίας.O κωμικός κινείται κάτω από το φως των προβολέων, ορατός από παντού, συνομιλεί με το κοινό, προστατεύεται από την προσοχή του κοινού ο κωμικός μέσα μας , αφυπνίζεται για την κατάκτηση της επικοινωνίας.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία Σενάριο Φωτογραφία Mοντάζ Μουσική Ηθοποιοί Παραγωγή Εμπορική χρήση Υπότιτλοι Format Διάρκεια
Λουκία Pικάκη 104 Comedy Club team Λουκία Ρικάκη, Νίκος Νικολαϊδης Σπύρος Τσιφτσής Κ. Ζευγαδέλλης Σίλας Σεραφείμ, Θ. Παπαγεωργίου, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Νίκη Χατζηγεωργίου, A.Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιάννης Λάζαρης, Κ. Ραβνιωτόπουλος Λουκία Ρικάκη, Tricky Trick Films Ltd Νίκος Νικολαΐδης Αγγλικά VHS 104 min
Σχετικά Δημοσιεύματα