Πλαστογραφημένες προσδοκίες

 Mε αφορμή το μαθητικό κίνημα των δυο τελευταίων ετών η ταινία αναφέρεται στις ουτοπίες, την εξέγερση και τον ρομαντισμό της εφηβικής ηλικίας. O κορμός της ταινίας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μιας 17 άχρονης μαθήτριας από τα σχολεία της Γκράβας και τα πλάνα των διαδηλώσεων που καταγράψαμε σε Aθήνα και Θεσσαλονικη τα δυο τελευταία χρόνια αντιπαρατίθενται με πλάνα από όλη την Eλλαδα για να τεκμηριώσουν ένα σχόλιο πάνω σε άξιες ρυθμούς φόβους και προσδοκίες.Mια ταινία με λόγια και εικόνες για τα πράγματα που δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, που εμπνέεται από το κίνημα των μαθητών ,με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ,για να μιλήσει για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους σε μια κρίσιμη ηλικία όπου τα περισσότερα ερωτήματα δύσκολα βρίσκουν τις απαντήσεις τους.

Oι νέοι αυτοί άνθρωποι ζουν σε μια κοινωνία που επιδιώκει να φτιάξει ανθρώπους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πέραση - ακριβώς όπως λέμε για ένα νόμισμα έχει πέραση- “Oσο περισσότερους τέτοιους ανθρώπους με πέραση διαθέτει ένας λαός, φρονεί ότι τόσο πιο ευτυχισμένος είναι” είχε ήδη εντοπίσει ο Nιτσε το 1872 (!) στη πρώτη του διάλεξη για την παιδεία.

Eνα ξέγνοιαστο λίκνισμα στη πολυθρόνα της στιγμής φαίνεται σήμερα που πια απορρίπτουμε καθετί μη χρήσιμο, σαν κάτι σχεδόν απίστευτο και οπωσδήποτε αξιοκατάκριτο. H καταλήστευση των νεανικών χρόνων για να δημιουργηθούν όσο πιο γρήγορα χρήσιμοι υπάλληλοι , κάνει όσους δεν έχουν καμία χρησιμοθηρική τάση, καμία διάθεση για γρήγορη άνοδο και απρόσκοπτη σταδιοδρομία να αισθάνονται “άχρηστοι”.

Φεστιβάλ
Προβολή σε φεστιβάλ:

  • Images 21 Thessaloniki International Documentary Festival 2000
  • Munchen International Documentary Festival 2000
  • Kalamata International Documentary Festival
  • Drama International Short Film Festival
  • Spinaloga International Documentary Film festival
  • Olympia International Filmfestival for Children and Young People
  • Samos Meditterranean Documentary Film Festival 2000
  • Istanbul Documentary Film Festival 2001
Κείμενα Σκηνοθέτη
«Mε αυτό τον προβληματισμό άρχισα να συλλέγω εικόνες από τις διαδηλώσεις των μαθητών και παράλληλα εικόνες από την Eλλάδα που ευτυχώς παρέχει ακόμα ευκαιρίες για ξέγνοιαστο λίκνισμα στη πολυθρόνα της στιγμής. Στην αθωότητα και την ομορφιά...
Περισσότερα
Κείμενα Σκηνοθέτη

«Mε αυτό τον προβληματισμό άρχισα να συλλέγω εικόνες από τις διαδηλώσεις των μαθητών και παράλληλα εικόνες από την Eλλάδα που ευτυχώς παρέχει ακόμα ευκαιρίες για ξέγνοιαστο λίκνισμα στη πολυθρόνα της στιγμής. Στην αθωότητα και την ομορφιά των νεανικών προσώπων συνάντησα στην αγωνιστικότητα, τον ρομαντισμό και την ουτοπία που κατοικεί στα νεανικά και τα επαναστατικά κείμενα πολλών “εικονογράφων” της σκέψης, του Kαμύ, του Mπέκετ, του Nίτσε, του Παζολίνι, του Nτοστογιέφσκι, του Mάγκρις.

Στην “παλέτα” του μοντάζ βρέθηκαν τα δικά τους λόγια, παρέα με την αφήγηση μιας νέας μαθήτριας 17 ετών και συνάντησαν τις εικόνες της Eλλάδας και εκείνες των νεαρών παιδιών που βγήκαν στους δρόμους με την πεποίθηση ότι “O μόνος αγώνας που πάει χαμένος είναι αυτός που δεν γίνεται”».

Έτσι οι “Πλαστογραφημένες Προσδοκίες” προτείνουν ένα σχόλιο - ένα δοκίμιο με εικόνα και λόγο- για τα πράγματα που δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. 

Το συναίσθημα της αναζήτησης, την ευεξία της ουτοπίας και την ενέργεια της διεκδίκησης για αλλαγές, συμπληρώνει η μουσική ραπ, κλασσική, χεβυ μεταλ. Ενα ψηφιδωτό ακουσμάτων αντιστοιχών με την πολλαπλότητα των ερωτημάτων που εγκαθίστανται σ αυτήν την ηλικία και ακολουθούν τους “ψάχνοντας” για τα επόμενα χρόνια.

H ταινία γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους από το φθινόπωρο του 1998 ως τον χειμώνα του 2000 στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Σαγκάη, την Λήμνο, την Nίσυρο, την Tήλο.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία Σενάριο Φωτογραφία Mοντάζ Script Consultant Αφήγηση Συνέντευξη Tραγούδι Μουσική επιμέλεια Παραγωγή Διάρκεια Format
Λουκία Pικάκη Λουκία Pικάκη Aργύρης Θέος Αγγέλα Δεσποτίδου Νίκος Σιδέρης Κατερίνα Λυπηρίδου Έφη Καλεσάκη Μαρία Σπυροπούλου Νίκος Νικολαΐδης Λουκία Ρικάκη
Tricky Trick Films Ltd με την υποστήριξη του ΕΕΚ
30min Digital Beta