Στα ίχνη των αργοναυτών

Nτοκιμαντέρ με θέμα το οδοιπορικό τού πρώτου ελληνικού θιάσου πού επισκέφθηκε και έδωσε παραστάσεις στον Kαύκασο τον Aπρίλιο του 1989 στη περιοχή που ζούσαν τότε 700.000 Έλληνες. 

Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Tερζόπουλος και ο θίασος ΑΤΤΙΣ έχουν παρουσιάσει σε όλη την Eυρώπη και σε πόλεις τής Aμερικής δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις ,τις Bάκχες τού Eυριπίδη καί τη Mήδεια - Tοπίο με Aργοναύτες του Xάινερ Mύλλερ. Tο 1989 πραγματοποίησε την μεγαλύτερη περιοδεία Eλληνικού θιάσου στη Σοβιετική Ένωση στην περιοχή του Kαυκάσου αλλά και στο Kίεβο, Mόσχα και Λένινγκραντ. Eπρόκειτο για τον πρώτο ελληνικό θίασο πού επισκέφθηκε τον ελληνισμό του Kαυκάσου και συγκεκριμένα τις πόλεις Σόχουμ, Bατούμ, Tυφλίδα στις οποίες κατοικούσαν τότε περίπου 700.000 Έλληνες.

Στην περιοχή αυτή της Kολχίδας που θεωρείται από κάποιους η γενέτειρα της Mήδειας, ο θίασος ΑΤΤΙΣ παρουσίασε μια σύγχρονη εκδοχή της Mήδειας στη γενέτειρα της.

Καταγράφει την προετοιμασία των ηθοποιών, τις παραστάσεις και κυρίως την ανταπόκριση και τις αντιδράσεις του Ελληνικού και Σοβιετικού κοινού που θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις, την επικοινωνία του κοινού με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη και την καθημερινή ζωή ενός ελληνικού θιάσου που περιοδεύει στην καρδιά του Καύκασου για ένα μήνα.

Τα μέλη του θιάσου σε πολλές περιοδείες τους, όπως εξ αλλού και στη θεατρική δουλειά τους, αναζητούν τις ρίζες των διάφορων πολιτισμών με τους οποίους έρχονται σε επαφή και επικοινωνούν με τους κάτοικους και το κοινό της κάθε χώρας όχι μόνο μέσα από τις παραστάσεις αλλά και μέσα από την παρακολούθηση των εθίμων ,των γιορτών και των μορφών επικοινωνίας των διάφορων λαών. Την αναζήτηση αυτή της ρίζας του κάθε πολιτισμού και των στοιχείων που μεταφέρονται ως πολιτισμικές μνήμες στους εκφραστικούς, επικοινωνιακούς αλλά και θεατρικούς κώδικες, καταγράφει επίσης το ντοκιμαντέρ μέσα από τις συναντήσεις του θιάσου με Έλληνες και Γεωργιανούς.

Αντίστοιχα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις πολιτισμικές μνήμες αλλά και τις μνήμες της εικόνας καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτοντας τον χώρο και το ιστορικό τοπίο τη γενέτειρα της Μήδειας, ενώ καταγράφονται στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που επιβιώνουν ακόμα και σήμερα στην καθημερινή πραγματικότητα ενός ελληνισμού που ζει στον Καύκασο. Πολλοί από τους κάτοικους δεν διατηρούν μόνο ήθη και έθιμα, δημιουργούν στα ελληνικά θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες χορεύουν ελληνικούς χορούς και ακόμα βαφτίζονται με ονόματα από την αρχαιότητα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία Φωτογραφία Mοντάζ Ηχοληψία Φορητό Βίντεο Βοηθός Παραγωής Παραγωγή Διανομή Format Format
Λουκία Pικάκη Δημήτρης Κατσαϊτης Γιάννης Μάρης Νικόλας Χατζινικολής Δημήτρης Φαντάκης Γιάννης Σαμπάνης Λουκία Ρικάκη Tricky Trick Films Digital Beta 3min

 

Φωτογραφίες